SNIGLAR - trädgårdens marodörer

MELON - bra hjälpmedel för att bekämpar dem© Foto och text Bertil Magnusson


MELON lockar med sin förföriska doft sniglarna till sig. 
Tio minuter efter det att melonskalet lades ut hade 
två bruna sniglar lockats fram ur sina gömslen.


Sniglar skapar numera stora problem för trädgårdsägarna. Milda vintrar och en längre regnig period ger goda förutsättningar för dem att föröka sig snabbt. Tusentals exemplar av de otäcka krypen har vi lyckats förpassa till de sälla jaktmarkerna genom vår metod med snigelfällor i form av melon i bitar eller melonskal. Det låter kanske dyrt men i vår grönsakshandel köper vi övermogna eller halvruttna meloner för 1 krona st.

Bekämpar man inte sniglarna metodiskt, äter de upp det mesta som kommer i dess väg. Morgon och kväll vittjar vi våra "stationer" och strax senare får de otäcka krypen ett skållhett bad i den gamla kastrull vi samlat dem i. Det låter kanske hemskt men är nog den skonsammaste metoden att avliva dem.

Tidigare skars sniglarna itu på kastrullens botten. Sedan ett exemplar, med hornen kaxigt ute, kravlade sig upp mot kastrullkanten, trots att halva kroppen låg kvar på botten, bytte vi avlivningsmetod.

FÖRDELEN med melonmetoden är att många växter klarar sig genom att sniglarna i första hand väljer melon. Det krävs dock en ihärdig passning och avlägsning annars kastar odjuren sig snabbt över sallad och blomplantor.

JÄRNSULFAT är det aktiva medlet för avlivning i de dyra preparaten som handeln säljer. Nästa steg i vår bekämpning blir att göra ett eget medel genom att blanda järnsulfat i mosad melon. Moset kommer sedan att läggas ut på lämpliga platser. 

Om MELONMETODEN LYCKAS skall vi senare redovisa resultat. Till vår hjälp har vi 80 gram järnsulfat som vi köpte på apoteket för 30 kronor.
GLIMTEN
© Bertil Magnusson
Storskiftesvägen 3
433 41 PARTILLE
Tel (+46) 031 - 44 30 70

HEM