Riva gasklockan ?


Gasverk.jpg (13544 bytes)

 Hur många minns det rykande och fula gasverket i Göteborg ?

Än i dag står gasklockan kvar som ett utropstecken. Många idéer har prövats om vad man skall använda byggnaden till - men inget vettigt förslag har ännu dykt upp.

Riv eländet tycker Red, som tog bilden i början av 60-talet.
Vad tycker du ?

Släktforskare brukar sälla sig till dem som vill bevara gamla byggnader. Men inte alltid. Det finns gränser. Denna gamla fula burk bör snarast skickas till återvinning. Den innehåller säkert också en hel del värdefullt skrot.

Inte långt ifrån gasklockan låg Olskrokens station och däremellan låg ett sankt område kallat Kodammarna (även Gullbergsvass).

På 50-talet låg på området sedan flera årtionen duvslag samt höns- och kaningårdar. I ett av duvslagen hade Red som 18-åring sina fina brevduvor. Uppe på gasklockan satt pilgrimsfalken och väntade på maten, det vill säga duvorna, som jag och duvegubbarna släppte ut på träning för kommande tävlingar. Flygningar på 90 - 125 mil.

Kanske är det minnet av de rivna duvorna som väcker mörka minnen till liv - men för Red är gasklockan ingen skönhet värd att bevara.

Vi lever i ett samhälle i snabb förvandling. Idag ligger Partihallarna och Gullbergsmotet där.

Under andra världskriget tjänstgjorde området som kolupplag. Och i dag är Olskrokens station borta och med den även möjligheten att köpa en enkel tågbiljett för 25 öre till Göteborgs Centralstation.

Gasverksbilden inspirerade dock Red att beskriva sin ungdoms upplevelser på Kodammarna eller "Kodis" som man sa. Det är en märklig resa i tiden - som bland annat skildrar en i dag ganska udda brevduvesport.

GLIMTEN
© Bertil Magnusson
Storskiftesvägen 3
433 41 PARTILLE
Tel (+46) 031 - 44 30 70


e-post till GLIMTEN

HEM