En bild från Östergötland


cyklar.jpg (24331 bytes)


Du som valt Östergötland
på "förstasidan" har på landskapets meny-sida sett ett par tivillingstugor. Bilden ovan visar gaveln på en av stugorna.

Bilden har tidigare publicerats i SKF:s tidning "Sfären", Nr 1 1964, som utgavs till företagets mest betydande kunder över hela världen. Sfären hade utlyst en fototävlan där SKF:s personal fick delta. Ur tidningen saxar vi:

"Bertil Magnusson, Göteborg, segrade med ovanstående foto i färgklassen. Bilden är föredömligt enkel och stram i kompositionen med sina fyrkantiga ytor.
De milda färgerna berättar om en stilla, litet disig dag. Som ett försynt avbrott i geometrin och den dämpade färgskalan står de båda cyklarna. De fångar omedelbart intresset och förmedlar på ett charmfullt sätt den lilla historien om husets innevånare. Det är otvivelaktligen en bild som tillhör kategorin spontant uppfattade motiv. Men lugnet över scenen har gett fotografen gott om tid att omsorgsfullt välja position för rätta bildutsnittet och de rätta vinklarna."

* * *

Tyvärr värderar många släktforskare inte bildens  betydelse. När det gäller att skildra de närmaste generationerna bakåt och den miljö de levde i är bilden ett oöverträffat hjälpmedel.

Jag hoppas att de bilder från skolor och konfirmationer m.m. som nu finns publicerade i GLIMTEN skall komma till glädje och få fler efterföljare. Du som har en fin bild och en historia kring den att berätta, sänd in den för publicering.

PS
Tyvärr återges inte alltid bildens tekniska kvalitet via skärmen - det får vi nog leva med ännu en tid. DS

GLIMTEN
© Bertil Magnusson
Storskiftesvägen 3
433 41 PARTILLE
Tel (+46) 031 - 44 30 70

e-post till GLIMTEN

HEM