update.gif (1190 bytes)
innehall.gif (1177 bytes)

Ännu har  redaktören inte somnat in helt !

- eller ämnet: Snarkade dina förfäder?


(från tidigare 1:sta-sida)

Red - som brukar gå när man talar om sjukdom - skall trots detta vara högst personlig här och gå in på ett känsligt område. Detta för att om möjligt hjälpa andra med liknande problem. Snarkning verkar vara ärftligt och går till synes vidare genom generationerna. Således en släktfråga.

Sömnnapné är en svår sjukdom som inte bara drabbar den enskilde utan ofta hela familjen. Ett sätt att mildra kvalen är att "kasta ut" snarkaren ur det gemensamma sovrummet. Det hjälper dock inte den drabbade som blir lättirriterad och får koncentrationssvårigheter. Allvarliga hjärnskador kan bli följden av syrebrist i hjärnan (det håller nog mina belackare med om).

SU   (Sahlgrenska Universitetssjukhuset) har i samarbete med ett läkemedelsföretag bedrivit forskning på sitt  sömnlaboratorium för att försöka finna en medicin som botar (eller lindrar) besvären. Red var en av de minst 150 personer som bidragit till forskningen genom att sova en natt på SU. De som konstaterades ha allvarliga problem följdes upp genom att testas upprepade gånger efter 3-veckorperioder av medicinering (eller har fått sockerpiller - sk placebo).

Red klarade av 6 veckor och 10 dagar på den 3:dje perioden. Då tvingades jag bryta pga svåra biverkningar från medicinen som just då testades.

Den första 3-veckorsperioden inföll i samband med en underbar vecka i Albufeira i Portugal. Jag blev som en ny människa. Om det berodde på miljön eller den periodens medicin vet jag ännu inte då SU först måste avsluta hela sin studie innan medicinkoderna bryts och tillkännages.

Strax före deltagandet i projektet hade ett annat minst 20-årigt mediciniskt problem fått sin lösning tack vare en intelligent hustru som lyssnade på radions läkareprogram.

- Du har diafragmabråck! Sade hon till mig. "Det skall du låta undersöka för du har alla symptomen." - fortsatte hon.

Efter alla besök under åren hos både läkare och kvackare var jag måttligt intresserad, men framförde ändå min hustrus diagnos till min läkare. Denne sade då:

- Det skall vi snart konstatera. Jag remitterar dig för en gastroskopisk undersökning.

Väl där med slang i magen utbrast läkaren där:

- Min käre gosse, du har inte haft det lätt.

Med ytterligare remiss till SU:s matstrupslaboratorium samt recept på många Losec-tabletter vände jag hem med rådet att höja sängen vid huvudändan (idag ca 12 cm) och att inte äta efter kl 18.00.

Ett diafragmabråck betyder att "locket" på magsäcken, som skall hindra maginnehållet att rinna ut, inte sluter tätt. Det gör att matstrupen blir sönderfrätt. Man får ont i halsen och får sväljproblem. I mitt fall irriterades tydligen nerverna så att de signalerade "ryggsmärtor".

Vid SU:s matstrupslaboratorium sattes en slang in via näsan ner till magsäcken. Även denna var kopplad till en dator som hela tiden på en hårddisk registrerade PH-värdet.

Första slangen och datorn byttes emellertid omgående ut då den gav alltför låga värden (0,7 mot neutrala 7). Tydligen var det inget fel på datorn då även nästa gav samma värden.

När jag berättade mitt "lidandes historia" och om mina ryggsmärtor sade sjuksköterskan:

- Nästan alla som kommer hit har ont i ryggen. Det har jag meddelat läkarna, men ingen tycks tro på det så att de låter undersöka saken. (???)

En läkare vid SU:s öron- näs o hals-klinik konstaterade att en operation inte skulle göras pga mina snarkproblem. Men en preliminär "bettskena" för 7-800 kr skulle jag på egen bekostnad få gjord (FK bidrar ej). En sådan lyfter fram undekäken och hindrar tungan att falla bakåt. Hjälper den skall en definitiv skena göras för ca 2000 kr på samma villkor - d.v.s egen bekostnad. (Man undrar om inte bidrag till denna hjälp skulle återbetala sig snabbt genom minskad frånvaro för yrkesverksamma?)

Läkaren konstaterade även att jag redan inlett den viktigaste åtgärden då jag bantat ner mig från 85 kg till ca 75. (Målet är 71 kg, eller 10 kg mer än då jag mönstrade.)

Genom att dricka vinägervatten, äta lite mindre än jag brukar och att vara fysiskt aktiv nådde jag detta mål ganska fort. På köpet har jag fått en enorm livsaptit och en vackrare trädgård. Så vacker att jag blev inpirerad att starta två nya tidningar: "Trädgårds-GLIMTEN" och "Foto-GLIMTEN".

Om de planerna fullföljs får vi se. Tills vidare hoppas jag senare i höst kunna ägna mig åt mer uppdateringar av den nuvarande GLIMTEN. Säkert är det dock inte - i sommar har jag nämligen levt efter den devis jag brukade använda vid mina föredrag:

Viktigast är att ägna mer tid åt levande

än åt döda.

Något som släktforskarna i gemen har svårt för då de har en så intressant hobby och där man oftast får två nya problem så fort man löst ett. (Far och mor till den funne).

E-POST till GLIMTEN

napne.jpg (13012 bytes)

En förfärlig syn

Från  SU kom Red hem till den väntande  hustrun som tog en något suddig bild. Här ses Red utrustad med dator vid höften. Den var kopplad till många mätpunkter.

Efter en natt fann man på SU, 123 andningsuppehåll. Inte särskilt bra för den som vill känna sig pigg och kry.

Under ett uppehåll kan min hustru räkna till ca 20 egna andetag. 


Så här minskar du snarkproblemen:

1.
Gå ner i vikt
(vinäger hjälper)

2.
Höj sängen vid huvudändan ca 10-15 cm

3.
Motionera mera


Läsarna är sedan tidigare bekanta med sonsonen

Samuel

Här på bild
(nu raderad)

 

Skall Samuel få samma problem som farfar ?

Han är bara 4 mån. men ser ut som en riktig sumobrottare med sina 9,5 kg.
En kraftig krabat utan sömnproblem och som ännu inte tänker banta.