Nättidningen

Med säte i Partille
Startad 5 mars 1997

Redaktör: 
Bertil Magnusson

Aktuell 
länk

Se alltid  Aktuell länk i  ribban ovan.

Rädda 
dina ljud  med digital teknik

Gamla ljud kan bli viktiga dokument i framtiden


Philips bandspelare EL-3549 från 60-talet kopplad till datorns ljudkort

Många har gamla ljudband inspelade med rullbandspelare. Har man bandspelaren kvar blir man ofta besviken då man försöker starta den.

De flesta apparaterna drevs med ett "gummisnöre" som med ålderns rätt givit upp. Oftast har drivremmen smält ihop till en kletig massa. Vänder man sig till fackhandlare inom Radio & TV får man inte någon hjälp att reparera. De vill sälja nya maskiner i nytt format. Problemet är att de nya apparaterna inte kan återge gamla inspelningar från 60-talet.

GLIMTEN:s redaktör köpte redan 1964 Philips första heltransistoriserade bandspelare med typbeteckningen EL-3549. Med den kunde man spela in i fyra olika hastigheter. Den var så lättskött att barnen utan större problem både kunde spela in nya upptagningar och spela upp gamla. Resultatet blev en massa band där far- och morföräldrar och övriga familjemedlemmar fick vara medverkande.

I nådens år 2003 hittades dock en verkstad i Kållered som för en överkomlig summa reparerade de gamla maskinerna som fanns. Ljudet kan nu skickas till datorns ljudkort och behandlas med ett ljudprogram. Det gamla analoga ljudet omvandlas då till digitala filer som lätt kan brännas på dagens CD i önskat antal.

Genom att klippa isär de långa filerna kan varje avsnitt ges ett sökbart namn. Mediaspelaren visar detta tydligt och klart och anger även avsnittets längd. Borta är fram- och återspolningar med den gamla bandspelaren samt letandet efter rätt starpunkt.

Överföringen av ljudet från det gamla till det nya mediet kräver både envishet och tid samt lite kunskaper om hur problemen skall hanteras. Även om resultatet inte är av proffsklass är Red mycket nöjd. 


Rolf Olsson, Stuvö-Hälsö, död 2004-02-02

Den 4 febr. 2004 fick vi veta att vår vän Rolf hastigt gått bort. Våra tankar går till hans närmaste. Kanske ville ödet något speciellt när det sammanförde oss med Rolf och hans fru Ann-Marie under en färd med Ångaren Bohuslän sommaren 2003. Det ledde till att Rolfs arbeten, som beskrivs nedan, blev tillgängliga för intresserade. /Bertil o Elsvig


 Rolf Olssons böcker om Öckeröbornas dialekter

finns nu att hämta som digitala böcker 

 

Rolf berättar även om ULVENOLYCKAN 1943

GLIMTEN ger dig nu möjlighet att hämta hem några digitala böcker i PDF-format där Rolf Olsson bland annat skildrar vad han var med om i sin ungdom. Berättelsen om u-båten Ulven och Rolfs deltagande i sökandet efter denna ingår i hans bok LEXIKON Bokens syfte är egentligen att skildra den sydbohuslänska dialekten och dess ord. I boken ORDBOK ger Rolf ytterligare prov på det Ö-mål som talas på öarna inom Öckerö kommun.
Klicka på länkarna ovan eller i spalten t.h. på PDF-filer

Lösenord för att öppna böckerna är: 
GLIMTEN
(versaler)

Rolf Olsson
foto © 2003 Bertil Magnusson 

 

Redan här saxar vi inledningen till Rolf text om U-båten Ulven:
"För att förstå sammanhanget och förspelet till katastrofen måste man gå tillbaka till hösten 1940. Det var då tyskarna minerade vattnen väster om Stora Pölsan. Jag har gjort en sammanfattning av detta i något jag kallat:
Mineringar på västkusten under andra världskriget.
Vid tiden för olyckan var jag yrkesfiskare och kom att delta i sökandet efter ubåten ”Ulven”. Min far var skeppare på fiskebåten ”Sidney” och tillika ordförande Svenska västkustfiskarnas lokalavdelning på Hälsö. I den egenskapen kom han att handha sambandet mellan marinen och fiskarna som deltog i sökandet. Jag kunde således följa sökandet både hemma och på olyckplatsen."


Ljud-filer - en ny avdelning

I samband med överföringen från gamla rullband till CD och MP3-filer hittades en del inspelningar som väl tål att återges för en större krets. Reds mor, Valborg Magnusson-Wennergrund 1901-1984, hade som hobby på gamla dar att skriva berättelser om vad hon kom ihåg från sin barndom i början av 1900-talet. Förutom detta talade hon in berättelserna på band.

Valborg hade ett gott minne och sjöng gärna gamla kupletter från 1920/30-talen då hon var med i olika revyer. Bl.a. deltog hon i Nyårsrevyerna i Halmstad där hon både spelade teater och svarade för dräkterna som hon både skapade och sydde . Hon var även med i Elsa Textorius grupp som åkte omkring i landet. Elsa Textorius var dotter till den välkände teatermannen Oscar Textorius. Hon nådde dock aldrig dennes framgångar. 

Långt senare, ca 1948-49 upplevde jag som 15-åring Elsa Textorius då hon drev Burgårdsteatern i Göteborg. Det var en s.k. friluftsteater, eller Buskis - enligt dagens talesätt. Men då var inte mamma med, som väl var.

Gå gärna in i den nya avdelningen och prova det som finns.  


 

 

Välkommen till 
en oberoende nättidning för släktforskare

Se tidigare
"förstasidor"


Externa länkar
Släktforskning

www.reab.se

sponsrar GLIMTEN
- och med den firmans hjälp finns vi på nätet utan att fylla sidorna
med annonser

Tacka
REAB
för det !

 

Välkommen med material via

e-post 
till GLIMTEN


Alla e-brev antas fria för publicering
Då undantag önskas, ange: "ej för publicering"

"Snigelpost" går också bra
Redaktör Bertil Magnusson
Storskiftesvägen 3, 433 41 PARTILLE
Tel. (+046) 031 - 44 30 70

Klicka på bilden för att ladda ner 
Adobe Acrobat Reader


Med hjälp av programmet Adobe® Acrobat® Reader  
kan man läsa och skriva ut PDF-filer. Man kan också fylla i och skicka PDF-formulär online med hjälp av
Adobe Acrobat Reader.