Nättidningen

Med säte i Partille
Startad 5 mars 1997

Redaktör: 
Bertil Magnusson

Aktuell 
länk

Se alltid  Aktuell länk i  ribban ovan.

SLAG!

Den som släktforskar har ofta någon gång matat in "slag" som dödsorsak. 
Det har då varit hjärnan eller hjärtat som plötsligt drabbats av sjukdom.

Nu anges i stället ordet "infarkt" vid motsvarande sjukdomar. Det nya ordet låter kanske mindre dramatiskt i och med att dagens läkekonst ofta förmår att bota svåra sjukdomstillstånd. Det som förr ledde till en säker död kan numera bli en relativt normal sjukperiod.  Även om det känns jobbigt kan man hysa gott hopp.

För den drabbade gäller ändå det gamla ordets betydelse: 
"i ett slag" blir allt plötsligt förändrat. Man får anledning att omvärdera mycket i livet. 

Bilden ovan visar schematiskt hur GLIMTEN:s redaktör fått tre nya kranskärl inopererade. Det röda strecket visar ett kärl taget från hjärtats närhet och de två blå strecken visar hur en ven från smalbenet, som delats i två bitar, nu förser hjärtat med livgivande blod. 


Nästan som ett diplom

Varje patient som genomgått en bypassoperation får ett blad liknande bilden ovan, detta för att patienten skall kunna se vad hjärtkirurgerna gjort. I mitt fall har tre nya kärl anslutits mellan aorta och hjärtat. Kärlen passerar den plats där förträngningen sitter. Bypassoperation görs bl.a. då man inte kan "ballongspränga" de ursprungliga kärlen p.g.a. att flera förträngningar sitter nära varandra. I det läget skulle en ballongsprängning kunna förvärra skadan av hjärtat. De delar av hjärtat som inte nås av syresatt blod dör och blir till hinder för den totala hjärtfunktionen.

Återhämtningen
Tiden för att återvända till ett normalt liv, efter den chockartade operationen varierar mellan olika individer. För egen del har jag i fortfarande problem med en svår trötthet som plötsligt kan falla över mig. Min förhoppning är att sommarmånaderna som väntar skall ge mig krafterna åter. Min tideräkning i framtiden kommer helt visst att bli före och efter operationen. 


Änglar i änglarnas stad

Göteborg brukar kallas "änglarnas stad". Då syftar man på IFK Kamraterna.
Ett mycket bättre skäl är, tycker jag, är att syfta på den "änglaskara" som arbetar på Östra Sjukhusets avdelning 357 och Sahlgrenska Sjukhusets avdelning 10/23. 

I dagens Sverige klagas det ofta med all rätt på den dåliga sjukvård som ges på vårdcentraler och liknande inrättningar. Tack ock lov så har ännu inte den akuta hjärtsjukvården blivit drabbad - och måtte den aldrig bli det.

När jag den 6:te februari, klockan ett på natten, fick min hjärtinfarkt var två ambulanser snabbt på plats sedan min hustru ringt 112

"Mikael" från Öjersjö räddningsstation sprejade mig i munnen medan hans kollega gav mig en spruta i höger arm. En kvinnlig läkare hukade sig över mig medan hon tog ett första EKG för att konstatera mitt tillstånd. 
I mitt omtöcknade tillstånd verkade det som om jag såg allt genom ett stort glasrör. Där upp i ändan av "röret" såg jag Mikael. Snart verkade medicinerna och medvetandet klarnade medan ambulansen for den relativt korta vägen till Östra Sjukhuset. Det skulle bli mitt hem i elva dagar medan jag väntade på bypassoperationen.

Från första stund togs jag väl omhand av Östra Sjukhusets mycket skickliga personal. Det var dock svårt att hålla reda på dem alla. Mitt intresse för namn och släktforskning kom då väl till pass. Snart kunde jag tilltala de flesta med namn trots en mycket stor omsättning av personalen via arbetsschema. Jag framför ett kollektivt tack till dem alla - ingen nämnd och ingen glömd. 

Bland personalen fanns många invandrare som funnit en fristad i vårt land. De blev nu mina vårdare och vänner. Det var roligt att se att många av dem hade mycket ansvarsfulla tjänster. Det är dock svårt att förstå varför integrationen inte kommit lika långt på alla andra områden i samhället.

På Sahlgrenska Sjukhusets hjärtintensivavdelning vaknade jag upp den 18:de februari efter operationen utan alltför svåra smärtor. Ändå hade mitt bröst sågats itu för att frilägga hjärtat. Hjärt-lungmaskinen hade kopplats till och under operationen sörjt för den livsuppehållande funktionen att syresätta min kropp. Bröstkorgen blev sedan ihopsydd med ståltråd (!) som jag får ha kvar under min återstående livstid. 

Trots det stora ingreppet kunde jag snart sitta upp och äta. Visst mådde jag stundtals mycket illa men över detta fanns en annan helt ofattbar känsla. Jag levde - jag hade klarat mig. Till detta kom allt stöd från mina nära och kära samt alla vänner som hörde av sig. 


Du som undrar

Har du frågor eller vill byta erfarenheter om vad jag här berört så får du gärna höra av dig. Adressen finner du längre ner på sidan.

Bertil Magnusson


GLIMTENs framtid

Av naturliga orsaker är det ovisst hur GLIMTEN utvecklas den närmaste tiden. Inget hindrar, som jag ser det nu, att GLIMTEN lever ett lugnt och stilla liv ännu några år. God hjälp nu är välskrivna bidrag från läsarna. Sådana skulle lösa den akuta situationen. Att redigera färdiga texter och bilder är betydligt enklare än att stå för allt själv. Skulle du vilja medarbeta är du välkommen att höra av dig.


 

 

Välkommen till 
en oberoende nättidning för släktforskare

Se tidigare
"förstasidor"


Externa länkar
Släktforskning

www.reab.se

sponsrar GLIMTEN
- och med den firmans hjälp finns vi på nätet utan att fylla sidorna
med annonser

Tacka
REAB
för det !

 

Välkommen med material via

e-post 
till GLIMTEN


Alla e-brev antas fria för publicering
Då undantag önskas, ange: "ej för publicering"

"Snigelpost" går också bra
Redaktör Bertil Magnusson
Storskiftesvägen 3, 433 41 PARTILLE
Tel. (+046) 031 - 44 30 70

Klicka på bilden för att ladda ner 
Adobe Acrobat Reader


Med hjälp av programmet Adobe® Acrobat® Reader  
kan man läsa och skriva ut PDF-filer. Man kan också fylla i och skicka PDF-formulär online med hjälp av
Adobe Acrobat Reader.