Nättidningen

Med säte i Partille
Startad 5 mars 1997

Redaktör: 
Bertil Magnusson

Aktuell 
länk

Se alltid  Aktuell länk i        ribban ovan.

Vångadagen i Östergötland
Trots en regnig sommar 2004 strålade solen från en blå himmel den 29 augusti när traktens folk mangrant kom till Vånga hembygdsgård. 

Damerna till höger, Ewa Almbråten och Marianne Eneborg hade dagen till ära klätt sig i Vångadräkten.

Som vanligt var det trevligt och glatt men två trista saker konstaterades. "Guldgruvan" i det gruvtäta området, Arkivet, var inte tillgängligt. Likaså hade kyrkan missat att öppna kapellet med de gamla fina gravvårdarna från 1600-talet. Det blev en besvikelse för Red att inte kunna visa sönerna Gunnar och Jonas vårdarna över deras anfäder. Långväga gäster skall inte behöva ringa en vecka i förväg, som vaktmästaren krävde, tycker jag.

Större förståelse finns för Arkivet som när det åter öppnas har blivit större genom tillbyggnad. Det kommer säkert att uppskattas av alla, om än bygget försenats i förhållande till planerad tid.

Nedan en länk till GLIMTEN Nr 3 1992 med:

Käslingegården och tal av Michael Öjermo

Många anor till trakten Norr om Roxen
ana 19,38,39,78,79,138,158,159,268,278,530 och
556 går till Käslingegården.2004 © Jonas Magnusson 


2004 © Jonas Magnusson 

Käslingegården

Framför gården ser vi samma vackra damer som på bilden ovan. På den övre bilden är de i dock i helfigur så vi ser deras fina klädnad. Här ser vi mer av stugan och dess omgivningar. 

Käslingegården är en av de byggnader som Vånga Hembygdsförening räddat åt eftervärlden genom att flytta dem till en vacker backe nära Vånga kyrka. Där har det blivit ett litet "Skansen" där traktens historia dokumenterats på olika sätt. I Arkivet finns omfattande material från olika släktforskare samt en samling familjebiblar som kanske kan lösa en del av de gåtor som finns kvar när kyrkans arkiv inte räcker till. I Arkivet finns mycket, mycket mer att ta del av. Gack och se!

Apropå Kyrkan så anslöt dess gudstjänst till hembygdsdagen genom att bjuda på en tänkvärd predikan men framför allt; en underbar körsång. Sång kan nog inte låta vackrare i himlen än den gjorde i Vånga kyrka den 29 augusti 2004. Tack för den körsången!

Kyrkbesökarna vandrade ut mellan den paraderande kören och kom efter en kort stund till Vånga Hembygdsgård. Många lockades där att inta kaffe med dopp men också till inköp av honung från traktens biodlare eller fetaost i olika smaker. Ja det fanns flera "tillbud" som dansken säger. Trevligast var kanske ändå samvaron folket emellan. 

De flesta av folket sägs härstamma från Bergsmannen Olof Persson i Boberg som levde under mitten av 1500-talet. Reds fru Elsvig samt våra barn och barnbarn hör till Olofs ättlingar. De hittar Olof P. i minst fyra grenar av släkttavlan. Jag skrev Olof P. med avsikt. Det finns åtminstone en person som vill ändra hans namn till Olof Pålsson. Om detta är rätt eller fel vill jag inte sia om. Inte heller vet jag om befolkningen ursprungligen kommer från Dalarna som det påstås. Seder och klädesbruk har givit upphov till det antagandet. 

Vid ett besök 1989 videofilmade jag Valter Granehult som var en av initiativtagarna till hembygdsgårdens tillkomst. Under många år var han en ledande gestalt och även en god ciceron när han med "Bergsmanskäppen" som 85-åring vandrade bland gruvhålen i skogen.

Arvid Johansson, författare till boken "Arvids bok om Stjärnorp", var också med. De båda herrarna bjöd på mustiga historier och gamla skrönor. En kopia av videofilmen skänktes till Vånga Hembygdsförening som nu önskar fler kopior. Red skall försöka få någon att överföra filmen till en DVD-skiva så den blir mer tillgänglig. Är du intresserad så hör av dig.

Filmen innefattar även avsnitt från Käslingegården som har många olika miljöbilder att visa. Där kan man se mängder av gamla föremål och med både öga och näsa (tjärdoft) uppleva hur det var att bo i ett sådant hus. Mina anhörigas anfäder har troligen inte bott i det hus bilden ovan visar. De har nog bott i en tidigare byggnad på Käslinge - hur den såg ut vet vi inte.


Ett tack till

våra söner

Gunnar och Jonas

som gjorde reportaget om Vånga möjligt


Problem med uppdateringen av GLIMTEN

Den trogne läsaren har kanske lagt märke till den minskade aktiviteten från Red. Det beror på den hjärtinfarkt med påföljande bypassoperation 18/2 2004. Hälsan är inte riktigt som tidigare även om hoppet finns kvar. Lite mer om min operation hittar du HÄR.


 

Välkommen till 
en oberoende nättidning för släktforskare

Se tidigare
"förstasidor"


Externa länkar
Släktforskning

www.reab.se

sponsrar GLIMTEN
- och med den firmans hjälp finns vi på nätet utan att fylla sidorna
med annonser

Tacka
REAB
för det !

 

Välkommen med material via

e-post till
GLIMTEN


Alla e-brev antas fria för publicering
Då undantag önskas, ange: 
"ej för publicering"

"Snigelpost" går också bra
Redaktör Bertil Magnusson
Storskiftesvägen 3, 433 41 PARTILLE
Tel. (+046) 031 - 44 30 70

Klicka på bilden för att ladda ner 
Adobe Acrobat Reader


Med hjälp av programmet Adobe® Acrobat® Reader  
kan man läsa och skriva ut PDF-filer. Man kan också fylla i och skicka PDF-formulär online med hjälp av
Adobe Acrobat Reader.