Sund5_2.jpg (34934 bytes)
© Bertil Magnusson

I ljuset från en svunnen tid . . .
Inför millieniumskiftet frossar vi nu med medias hjälp i historiska ämnen och gamla bilder. TV har gett oss Hundra svenska år av Olle Häger och Hans Villius. Nya bekantskapen Maja Hagerman har på ett utmärkt sätt presenterat sig med Tusenårsresan och i god stil fortsätter Herman Lindqvist sitt program "Hermans historia". Ett banbrytande arbete med att popularisera  kunskaperna om flydda tider. Vi lever och påverkas ännu av svallvågorna från dem, något som de flesta släktforskarna redan konstaterat.

Trots detta har Red varit uppslukad av en helt annan historia. Ur gamla bilder som etsats i silvret på glasplåtar för ca 100 år sedan har fantastiska människor och byggnader kallats fram. De sedan länge döda människorna växer fram på dataskärmen nästan livs levande. Man känner stoffet i deras kläder och förnimmer porerna i deras hud när man zoomar in dem med de i hög upplysning skannade bilderna.

- Har fotokonsten verkligen gått framåt ? Den frågan har jag ställt mig flera gånger under arbetet med de flera hundra bilder jag arbetat med. Deras innehåll är så intressant att allt annat omkring mig blivit osidosatt de senaste månaderna. Nu undrar jag bara hur jag skall kunna förmedla allt det som lagrats i min dators ca 6 gigabyte med bilder.

Bilderna har skannats med min AGFA SNAPSCAN 600 i rel. hög upplösning (600 dpi). I datorn har de sedan "inverterats" från negativt till positivt format så svart och vitt återges som vi vill se det.
En glasplåt 18 x 24 cm blir då ca 21 MB stor (TIF) när den sparats. Då bilderna innehåller så många pixlar och dessutom är tagna av en ytterst skicklig(a) fotograf(er) kan man zooma in mycket små detaljer i full skärpa. Stoffet i en sammets- eller sidenklänning, kakleugn, porslin- eller silverkanna upplevs som "verkligt".

Tyvärr blir utskrifterna på papper betydligt sämre med min nuvarande bläckstråleskrivare. Men det finns hopp. På FOTOMÄSSAN 99 hjälpte tidningen FOTO:s tekniske redaktör, Christian Nilsson, mig med en utskrift i A4 på "Epsons Photostylist 1200". Den blev mycket fin, helt i klass med en fotografisk förstoring. Även Finn Erik Johannessen, teknisk sjef vid norska "DIGITALT BILDE AS" framställde en fin kopia på den utrustning som företaget säljer till fotoaffärer o.d.

* * *

CD-alternativet är för betraktaren den bästa möjligheten att ta del av det unika bildmaterialet men ger mig inga möjligheter att få tillbaks de stora kostnader jag lagt ner på projektet ( ca 25 tusen kronor ). Möjligen kan jag senare med hjälp av sponsorer få materialet tryckt. Innan dess krävs ytterligare forskning om vad som finns på bilderna.

Upphovsrätten är ännu ett problem då fotografernas namn inte är kända. Klart är att bilderna har anknytning till Släp-Särö trakten och möjligen närbelägna öar som Styrsö m fl. Även Göteborg är rikt representerat där bland annat flera arbetslag vid SJ:s föregångare "Sveriges Statsbanor" finns med liksom unika militärbilder mm.


Hjälp GLIMTEN med mer material

Sänd in bidrag i form av: Läsvärda artiklar, gjorda register, gamla bilder, tips, synpunkter, länkar till din hemsida mm

klicka här för E-POST till GLIMTEN


Se statistik för GLIMTEN ? Klicka på ikonen nedan.


GLIMTEN
© Bertil Magnusson, Storskiftesvägen 3, 433 41 PARTILLE,
Tel +46 31 44 30 70

Läses bäst med version 4 eller senare
av Netscape Communicator eller MS Internet Explorer


IDAG DEN 19 dec 99

ÖVER 50.000 BESÖKARE ENLIGT IC-CONT

Enligt REAB:s räknar är dock antalet betydligt högre


BILDEN T.V:
är ett mycket litet avsnitt ur en bild tagen före 1905 (enl. unionsflaggan) Den är från båten
"Afgahnistan Sunderland"
som då låg i Göteborgs hamn.

KLICKA
på bilden så kommer du till en artikel under vår nya avdelning
FOTO


NYTT I GLIMTEN:

SPEGELN

FOTO

RADERAT:

Ledare
Kontakt
Debatten
Senaste nytt
Länkar (allm.)


OBS!
Länkar till hemsidor med släktuppgifter finns kvar under "SLÄKTER"


GLIMTEN erbjuder gratis sökbara register och propagerar för att släktforskarna själva skapar sådana
! ! !


Även om vi säger oss vara oberoende är vi beroende av material från dig !