glimten.gif (1697 bytes)
update.gif (1190 bytes)
innehall.gif (1177 bytes)

LUNDBY KYRKBY

Ett försök till dokumentation av en rivningshotad kyrkby på Hisingen

Uppsats i folklivsforskning 2 betyg för fil. dr. Allan T. Nilson
Höstterminen 1972 av Agneta Hermansson


GLIMTENs redaktör har överfört denna offentliga handling och därvid försökt bevara dess ursprungliga form. Rubrikersammanställningen nedan länkar till resp. avsnitt och har införts för att underlätta läsningen. / Bertil Magnusson

Bilaga. 1

LUNDBY KYRKBY ETT BEVARINGSFÖRSLAG

Omfattning och aktuella planer.

Lundby kyrkby ligger inom stadsdelen Kyrkbyn på Hisingen. Området för kyrkbvn begränsas ungefärligen av Inägogatan, Stålhandskegatan, Åbogårdsgatan, Prästväqen samt kvarteren Spetsbågen och Korfönstret. Inom området ligger dels kyrkbyns gamla bebyggelse i anslutning till kyrkan och det gamla vägsystemet, dels bebyggelse, från 1950-talet och senare i anslutning till nya gatusträckningar.

Lundby kyrkby är den enda bevarade bymiljön av denna typ inom Göteborg. Den har betecknats som kulturhistoriskt värdefull i Göteborgs historiska museums (GHM) inventering av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse 1967 samt i museistyrelsens utredning inför Hisingens generalplan 1969. För området gäller flera olika stadsplaner bl.a. en villaplan frän 1940 som ej tar hänsyn till befintlig bebyggelse, en plan från 1965 med skoltomt i områdets sydvästra del och en plan från 1966 med trafikmot i områdets sydöstra del. Dessa planer har fastställts innan några uttalanden om kyrkbyns kulturhistoriska värde gjorts och tar ej hänsyn till kyrkbyn som helhet. GHM önskar därför med utgångspunkt från den nu utförda inventeringen att ny stadsplan upprättas.

Historik

Lundby by har anor från förhistorisk tid. Vid byn låg sedan gammalt häradets ordinarie tingsplats. Den nuvarande kyrkan uppfördes på 1300-talet. Tidigare fanns på platsen en träkyrka troligen från 1000-talet. På 1500-talet omfattade byn 17 hemman. Det var länets största by. De flesta av hemman var inte av betydande storlek och På 1600-talet hade hemmansklyvningen redan gått ganska långt.

Före 1658 var Lundby och Tuve de enda svenska socknarna på Hisingen, övriga var norska.

1678 drabbades Lundby socken hårt under kriget med danskarna. Stora delar av byn brändes. bl. a. Prästgården och Biskopsgården. Vid Tordenskjölds belägring av Nya Älvsborg år 1719 drabbades Lundby åter, befolkningen led stora förluster. Under 1700-talet stabiliserades förhållandena. I mitten av 1700-talet hade byn ca 500 invånare, därav flera adliga familjer bl.a. av ätterna Stålhandske och Eketrä i själva kyrkbyn.

1722 verkställdes teg- och solskifte, på Lundbys inägor, men från detta finns inga upplysningar om bebyggelsen. 1768 förrättades storskifte. Byn omfattade då 19 hemman nämligen Nordgården, Prästgården, Brämaregården, Pölsebo, Gropegården, Biskopsgården, Jönsegården, Skomakaregården, Klockaregården, Stillestorp, Pilegården, Andersgården, Länsmansgården, Fogdegården, Åbogården, Hökegården, Hallen, Smedjegården och Letsegården. Dessa hemman var fördelade på 35 gårdsbruk. Kartan från storskiftet visar inte bebyggelsens utformning. Troligen var bebyggelsen ungefär densamma som visas på en karta från 1815. Denna visar att vägsystem, som i stort sammanfaller med delar av det nuvarande nämligen Gamla Lundbygatan och Prästvägen. Gårdarna har en karakteristisk placering längs vägarna.

1829-36 genomfördes laga skifte (Se karta II) . Antalet gårdsbruk hade då ökat till 57. Skifteskartan visar att huvudvägarna ungefär sammanfaller med nuvarande Gamla Lundbygatan, Prästvägen och Byalagsgatan. Gårdarna låg mycket tätt och inte bara längs huvudvägarna utan i sammanträngda grupper. På de flesta gårdarna låg manbyggnad och ekonomibyggnader parallellt eller i vinkel nära varandra, men två hade helt kringbyggd gård. Vid skiftet flyttades 20 gårdsbruk ut från byn och bebyggelsen glesades ut. Av de gårdar som fick stanna kvar är några ännu bevarade bl.a. Letse- och Putsegården. Gårdarna som flyttade ut är i dag försvunna.

På 1840-t-alet började näringslivet i jordbrukssocknen Lundby att förändras under inflytandet från Göteborg. Under senare delen av 1800-talet utvecklades industri längs älvstranden Där anlades Lindholmens mekaniska verkstad, stålverk, kvarn, sågverk, gjuteri osv. Industrialiseringen medförde att befolkningen i socknen ökade från omkr. 1000 inv. år 1850 till omkr. 10.000 är 1900. Härav följde bl a att bostäder måste, ordnas, nya skolor och ny kyrka uppföras.

Till Lundby kyrkby flyttade endast en liten del av de nya invånarna. Inom byn uppfördes fr o m 1880-talet bostadshus utan anknytning till jordbruk på tomter avstyckade från de ursprungliga jordbruksfastigheterna. Bostadshusen var av två slag, dels en enklare av typ arbetarbostäder som t. ex. "Nordhem" och "Johanneberg", dels en mer påkostad av villatyp som t ex "Dalhem" och "Elim". Flera av de gamla gårdarna moderniserades också genom nybyggnader och ombyggnader, såsom Letsegården och Skomakaregården.

Kyrkbyn med kyrka och skola har sedan gammalt varit socknens centrum. Den första skolan uppfördes 1840 i södra delen av Prästgårdens trädgård. 1879 gjordes den gamla skolan till småskola och en ny folkskola i byns norra del togs i bruk. 1903 uppfördes en ny småskola intill folkskolan och den äldsta skolbyggnaden revs.

1906 inkorporerades Lundby socken med Göteborg. Kyrkbyn var då ett välutvecklat centrum för socknen. Där fanns flera butiker och olika slag av hantverkare. Bebyggelsen bestod av 13 gårdar samt ett 30-tal bostadshus. Invånarna bestod dels av lantbrukare dels av arbetare anställda på industrier i närheten. 1923 fick man bussförbindelse med Göteborgs centrum. På 1930-talet började jordbruken att läggas ner och därmed ändrades också förutsättningarna för byn.

Fr o m 1940- talet har stora förändringar av bebyggelsen i kyrkbyn skett. Öster och väster om själva byn har hyreshusbebyggelse uppförts. Söder om byn har Stålhandskegatan lagts ut och mellan Prästgården och Andersgården har Fyrväpplingsgatan dragits fram. I byns västra del har några gårdar rivits och ett ålderdomshem har byggts i anslutning till den äldre bebyggelsen. I byns östra del har ett församlingshem och en lokal för Länkarna uppförts på tidigare obebyggda tomter. Dessa förändringar påverkade inte direkt själva bybebyggelsens karaktär men innebar dels att byn förlorade sitt fria läge, dels att byggnader av en ny skola kom in i byns utkant. Under 1950- och 1960-talen har dock flera

byggnader inom själva bykärnan rivits och tomterna lämnats obebyggda. Denna utglesning av bebyggelsen har medfört att den gamla bybilden håller på att försvinna. Även omfattande förändringar av gamla byggnader har påverkat bebyggelsens helhetskaraktär.

Byns befolkning är i dag ganska liten, ca 25 hushåll exklusive de allmänna institutionernas invånare. Elva av fastigheterna har gått i släkten. Många av invånarna har vuxit upp i byn och känner sig rotade i miljön. De flesta har moderniserat sina hus och planerar att bo kvar, vilket framgår av den etnologiska undersökningen.

 

Nuvarande bebyggelse och rekommendationer.

Kyrkbyn som helhet.

Själva Lundby kyrkby utgör en enhet, ganska väl avgränsad av gator och hyreskvarter. Byn bildas av ett 30-tal tomter bebyggda och obebyggda. Dessutom ligger några hus avskiljt, nordost om byklungan. Kyrkan och delar av vägsystemet är från byns äldsta tid. Bebyggelsen utgörs av gårdar från 1700-tal och 1800-tal, enstaka bostadshus och två skolor från 1800-talets senare hälft och början av 1900-talet samt några institutionsbyggnader från 1960-talet. Inom byn finns också ett antal obebyggda tomter, några av parkkaraktär. Byn fungerar i dag som ett villaområde med inslag av allmänna specialinstitutioner. Lundby kyrkbys utveckling från medeltid till nutid kan utläsas i bebyggelsen. Samtidigt som äldre bebyggelse finns bevarad, är byn ett levande område. Dessa förhållanden gör byn kulturhistoriskt värdefull och synes bilda en utgångspunkt för planeringen av området.

Rekommendation: För att kyrkbyn ska kunna bevaras som ett kulturhistoriskt värdefullt område, behöver den behandlas såsom en enhet. Skolan och intilliggande byggnader, vilka nu ligga litet avskilt, bör om det visar sig lämpligt åter integreras med byn. En fördel är om själva byklungan kan omges av grönområden. För att byn ska kunna leva vidare måste den ha en lämplig funktion och förnyas med utgångspunkt från sin nuvarande karaktär. Exempelvis kunde byn fungera som ett kombinerat park- och bostadsområde. Vissa av de större obebyggda tomterna kan utnyttjas som park, medan de mindre obebyggda tomterna kan bebyggas med bostadshus anpassade till den äldre bebyggelsen. Planeringen av byn måste ske så att man med vägsystemet, kyrkan och den äldre bebyggelsen (Se nedan) som utgångspunkt skapar en helhetsmiljö, där gammalt och nytt integreras. (Se karta I)

 

Vägsystemet.

Nuvarande Gamla Lundbygatan och en del av Byalagsgatan var tidigare huvudstråk i byn. De ledde söderut mot Sannegården, Lindholmen och Bräcke. Prästvägen ledde norrut mot Grimbo. Örtagårdsgatan och Åbohusgatan tillhörde byns interna vägsystem. Mellan Pilegården och Hallen gick tidigare en väg, som nu markeras bl. a. av en pilallé. Vid vägkorsningen Gamla Lundbygatan finns i dag en liten platsbildning som haft ungefär samma utseende åtminstone sedan 1800-talets början. Den vida vägkorsningen intill kyrkan har däremot fått sin utformning i sen tid. Tidigare sträckte sig det obebyggda markpartiet utanför kyrkogården längre mot sydväst. (Se karta II).

Rekommendation: Vid planering av byområdet är det väsentligt att vad som finns kvar av det gamla vägsystemet bibehålles samt att vägarna inte breddas eller rätas ut. Området har för närvarande viss genomgångstrafik. Om denna regleras så, att endast behörig trafik når in i byn, ökas förutsättningarna att bevara de gamla vägsträckningarna. De flesta av vägarna bör kunna fungera som interna, körbara gångvägar. Gamla Lundbygatan och Byalagsgatans östra del bör kunna bibehålla sin karaktär av huvudstråk. Mellan Hallen och Pilegården kunde den gamla vägen tas upp igen och fungera såsom gångväg. (Se karta I)

 

Enskilda byggnader.

Karakteristiskt för bybilden är att kyrkan dominerar med ett något förhöjt läge samt att byggnader av olika typer med viss enhetlighet i skalan ligger oregelbundet placerade, med anknytning till vägsystemet. Bebyggelsen bildar en helhet, men varje enskild byggnad har mer eller mindre stort värde ur historisk synpunkt eller ur miljösynpunkt.

Den medeltida kyrkan har sitt särskilda värde genom att den representerar byns äldsta skede. Den utgör också den centrala punkten i hela bymiljön.

De byggnader inom själva byn vilka uppförts före 1930-talet och bibehållit sin ursprungliga karaktär har alla sådant kulturhistoriskt värde och sådant värde för miljön att de, bör bevaras och inte förändras till sin karaktär.

Andra byggnader som uppförts under denna tid, men som genom ombyggnad förlorat sin ursprungliga karaktär, bidrar genom sin skala och sitt läge till helhetsmiljön. Dessa byggnader bör om möjligt bevaras, men kan ersättas med nybyggnad anpassad till den äldre bebyggelsen. Väsentligt är emellertid att ingen av dessa byggnader rivs utan att ersättas, för att bybilden inte ytterligare må glesas ut. På platser där hus redan rivits eller bybilden på annat sätt glesats ut kan nybebyggelse vara lämplig.

De byggnader som uppförts på 1960-talet har i sin höjdskala någorlunda anpassats till den äldre bebyggelsen. Volymen däremot är främmande för miljön. Fler byggnadskomplex av denna storlek bör inte uppföras i eller i anslutning till byn.

Den följande förteckningen upptar byggnadshistoriska fakta och rekommendationer för samtliga byggnader och tomter inom kyrkbyn. (Se även karta I samt fotobilaga)

(OBS ! Av GLIMTENs redaktör här länkade till resp. faktauppgift)

1. FASTIGHET LUNDBY GAMLA KYRKA, stg 2417 A
ADRESS Gamla Lundbygatan.
BYGGNADSHISTORIA Kyrkan uppfördes trol. på 1300-talet. Den var annexkyrka till Tuve. 1639 blev Lundby kyrka moderkyrka. Kyrkan byggdes om och fick ny inredning på 1700-talet. 1886 byggdes Lundby nya kyrka. Den gamla övergavs, men togs sedan åter i bruk och har restaurerats på 1930-talet och 1960-talet.
ÖVRIGT Kyrkan utgör tyngdpunkten i bymiljön. Bebyggelse och vägar grupperar sig delvis kring kyrkogården. Genom sin skala underordnar sig de äldre byggnaderna själva kyrkobyggnaden som dessutom är belägen på en bergsknalle.
REKOMMENDATION Kyrkan bör givetvis få förbli den centrala punkten i bymiljön. Övrig bebyggelse måste i skala och på annat sätt anpassas till kyrkan.
2. FASTIGHET Obebyggd tomt- f d PRÄSTGÅRD, stg 2417 B+C
ADRESS Gamla Lundbygatan.
TIDIGARE

BEBYGGELSE

Prästgården har rivits samt brunnit åren 1957,1967 och 1970. Prästgårdens manbyggnad var uppförd 1893 enl. ritning av arkitekt A. C. Petersson. Tidigare stod på tomten ett bostadshus uppfört 1826 vilket enl. tradition flyttats till Hökegården II.
ÖVRIGT Tomten består i dag av en väl uppvuxen park som utgör ett mycket värdefullt inslag i kyrkomiljön.
REKOMMENDATION Tomten bör kunna nyttjas som allmän park. Eventuellt kan en byggnad uppföras på platsen för den gamla prästgårdsbyggnaden.
3. FASTIGHET PUTSEGÅRDEN, stg 6228
ADRESS Inägogatan 21
HUSTYP Bostadshus och ekonomibyggnader av trä i 1 vån.
GÅRD Bostadshus och ekonomibyggnader bildar en sluten gård.
BYGGNADSÅR Trol. 1700-tal.
FÖRÄNDRING Moderniserat 1950.
ÖVRIGT Gården är den äldsta i byn och den enda som har kvar kompletta ekonomibyggnader. Bostadshuset är av framkammarstugetyp. Det är den enda kvarvarande gården längs Gamla Lundbygatans norra del.
REKOMMENDATION Bör bevaras. - Gården som helhet har stort kulturhistoriskt värde.
4. FASTIGHET Obebyggd tomt - f. d. PUTSEGÅRDEN, stg 12887
ADRESS Gamla Lundbygatan
TIDIGARE BEBYGGELSE På. tomten fanns tidigare två gårdar som revs på 1950-talet. Gårdarna låg på var sin sida av bergsknallen.
ÖVRIGT Tomten ligger vid entrén till kyrkogården och består av en bergsknalle samt ett icke vårdat nedre parti.
REKOMMENDATION Tomten bör efter visst iordningställande kunna nyttjas som grönområde i anslutning till kyrkan och ålderdomshemmet.
5. FASTIGHET ANDERSRO, stg 8915
ADRESS Gamla Lundbygatan
HUSTYP Bostadshus av trä i 1-2 vån. (Även butikslokal)
GÅRD Liten trädgård. Ekonomibyggnad i 1 vån.
BYGGNADSÅR Trol. 1800-talets mitt.
FÖRÄNDRING Tillbyggnad under senare delen av 1800-talet.
ÖVRIGT Byggnaden ligger vid vägkorsningen i närheten av kyrkan och utgör en viktig del av bybilden. Byggnaden

är utrymd och ansökan om rivningslov föreligger.

REKOMMENDATION Bör om möjligt bevaras. - Om byggnaden rivs, bör den ersättas av en nybyggnad anpassad till den äldre bebyggelsen samt till miljön vid vägkorsningen.
6. FASTIGHET BETEL, stg 1544 A
ADRESS Gamla Lundbygatan
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 1/2 vån. (Även frikyrka)
GÅRD Liten trädgård
BYGGNADSÅR 1926
FÖRÄNDRING Urspr. bostadshus med butiker. Ombyggd för frikyrka i bottenvåning på 1940-talet.
ÖVRIGT Byggnaden ansluter i skala och läge till den äldre bebyggelsen.
REKOMMENDATION Bör bevaras.
7. FASTIGHET SKOMAKAREGÅRDEN, stg 1513, 2022, 6436
ADRESS Gamla Lundbygatan
HUSTYP Två f. d. manbyggnader av trä i 1 1/2 vån.(Fritidsgård)
GÅRD Rester av trädgårdsanläggning samt obebyggd bergsknalle.
BYGGNADSÅR BYGGNADSÅR 1800-talets senare hälft.
FÖRÄNDRING Urspr. låg gårdens ekonomibyggnader parallellt framför den större manbyggnaden. På 1930-talet blev gården

församlingshem, på 1950-talet fritidsgård.

ÖVRIGT Skomakaregårdens manbyggnader har väl bevarade exteriörer. Tidigare fanns i byn flera av samma typ.
REKOMMENDATION Bör bevaras. - Den icke vårdade trädgården och anslutande friområde bör kunna integreras med fritidsgården.
8. FASTIGHET HALLEBERG, stg 6436
ADRESS Gamla Lundbygatan
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 vån. (f. d. torp)
GÅRD Ingen avgränsad gård.
BYGGNADSÅR Trol. 1700-tal
FÖRÄNDRING Huset uppfördes trol. som enkelstuga och tillbyggdes med ett rum till parstuga.
ÖVRIGT Byggnaden är trol. uppförd, på allmänning i anslutning till platsbildning. Trol. är det byns äldsta bostadshus. Det är det sista bevarade torpet i Lundby.
REKOMMENDATION Bör bevaras. - Byggnaden har stort värde ur kulturhistorisk synpunkt och ur miljösynpunkt. Den är i relativt dåligt skick och bör snarast repareras.
9. FASTIGHET VIKEDAL, stg 1511
ADRESS Vid Inäqogatan
HUSTYP Bostadshus av trä i 2 vån.
GÅRD Liten trädgård. Utanför tomten en allé.
BYGGNADSÅR Omkr. 1910
FÖRÄNDRING Inga förändringar.
ÖVRIGT Byggnaden ligger utanför själv byklungan i anslutning till f. d. V. Pilegårdens trädgård.
REKOMMENDATION Bör om möjligt bevaras. - Byggnaden har ett avskilt läge, vilket kan göra ett bevarande olämpligt.
10. FASTIGHET Obebyggd tomt - f. d. V. PILEGÅRDEN, stg. 771
ADRESS Vid Stålhandskegatan.
TIDIGARE BEBYGGELSE På tomten låg tidigare en av byns största gårdar. Den har ägts av familjerna Stålhandske och Eketrä under 1700- och 1800-talet. Manbyggnaden, uppförd omkr. 1870, revs 1970. Ekonomibyggnaderna revs tidigare.
ÖVRIGT Tomten består i dag av en trädgård med bl a pilallé längs Stålhandskegatan.
REKOMMENDATION Tomten bör tillsammans med delar av Skomakaregården (nr 7) och Hallen (nr 11) kunna nyttjas som grönområde med gång- och cykelvägar.
11. FASTIGHET Obebyggd tomt f. d. HALLEN, stg 745-7
ADRESS Gamla Lundbygatan
TIDIGARE BEBYGGELSE På tomten låg tidigare gården Hallen som omfattade manbyggnad, drängstuga och 3 ekonomibyggnader. Manbyggnaden och drängstugan revs 1970. Ekonomibyggnaderna revs tidigare.
ÖVRIGT Tomten utgörs i dag av icke vårdad mark med värdefullt trädbestånd längs Gamla Lundbygatan.
REKOMMENDATION Tomten kan delvis bebyggas och delvis nyttjas som grönområde (se nr 10) .
12. FASTIGHET HALLEBORG stg 749
ADRESS Gamla Lundbygatan
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 1/2 vån.
GÅRD Trädgård
BYGGNADSÅR Omkr. 1900
FÖRÄNDRING Moderniserat och klätt med plattor 1956.
ÖVRIGT Byggnaden har förlorat sin ursprungliga karaktär men har betydelse för miljön genom sin skala, och sitt läge.
REKOMMENDATION Bör om möjligt bevaras.
13. FASTIGHET DALHEM, stg 751
ADRESS Gamla Lundbygatan
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 1/2 vån. med torn och veranda.
GÅRD Trädgård
BYGGNADSÅR Omkr. 1905
FÖRÄNDRING Viss inre modernisering 1948
ÖVRIGT Byggnaden tillhör byns yngre bebyggelse. Huset är av villatyp och har en väl bevarad karakteristisk exteriör.
REKOMMENDATION Bör bevaras.
14. FASTIGHET LETSEGÅRDEN, 21 kv. Profeten 9
ADRESS Gamla Lundbygatan 13
HUSTYP Bostadshus och drängstuga av trä i 1 1/2 vån.
GÅRD Trädgård med ekonomibyggnad
BYGGNADSÅR Bostadshuset 1893. Drängstugan omkr. 1800, flyttad hit från skärgården under 1800-talet.
FÖRÄNDRING Bostadshusets frontespis tillkom 1914. Viss invändig modernisering
ÖVRIGT Byggnadernas tidstypiska exteriör är väl bevarad. Bostadshuset, drängstugan och ekonomibyggnaden utgör tillsammans det mest intressanta gårdskomplexet i byn.
REKOMMENDATION Bör bevaras. - Gården har stort värde ur kulturhistorisk synpunkt och miljösynpunkt.
15. FASTIGHET HÖKEGÅRDEN II, 21 kv. Profeten 14
ADRESS
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 1/2 vån.
GÅRD Söder om bostadshuset fruktträdgård.
BYGGNADSÅR Trol. 1826 som prästgård. Flyttat och ombyggt omkr. 1900.
FÖRÄNDRING Helt moderniserat på 1950-talet. Fasaden är klädd med plattor.
ÖVRIGT Byggnaden har förlorat sin ursprungliga karaktär men har betydelse för miljön genom sin skala och sitt läge.
REKOMMENDATION Bör om möjligt bevaras.
16. FASTIGHET HÖKEGÅRDEN I, 21 kv. Profeten 13
ADRESS Örtagårdsgatan 5
HUSTYP Bostadshus av trä i 2 vån.
GÅRD Trädgård med uthus.
BYGGNADSÅR Trol. 1700-tal
FÖRÄNDRING Delvis moderniserat invändigt. Husets ursprungliga utseende okänt.
ÖVRIGT Byggnaden har delvis kvar sin karaktär. Genom sitt läge har det stor betydelse för miljön.
REKOMMENDATION Bör bevaras.
17. FASTIGHET HÖGSBO, 21 kv. Profeten 10
ADRESS Gamla Lundbygatan 15
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 1/2 vån.
GÅRD Trädgård
BYGGNADSÅR 1902, ombyqgt 1969
FÖRÄNDRING Fullständig ombyggnad 1969. Fasaden klädd med modern typ av panel.
ÖVRIGT Byggnaden har förlorat sin ursprungliga karaktär men har betydelse för miljön genom sin skala och sitt läge
REKOMMENDATION Bör om möjligt bevaras.
18. FASTIGHET ELIM, 21 kv. Profeten 11
ADRESS Gamla Lundbygatan 17
HUSTYP Bostadshus av trä 1 2 vån. med glasverandor.
GÅRD Trädgård med litet bostadshus och uthus.
BYGGNADSÅR 1880-talet
FÖRÄNDRING Moderniserat invändigt.
ÖVRIGT Byggnaderna har en karakteristisk och väl bevarad exteriör. De utgör ett mycket väsentligt inslag i miljön längs Gamla Lundbygatan.
REKOMMENDATION Bör bevaras.
19. FASTIGHET ÅBOHUS, stg. 6792
ADRESS Örtagårdsgatan
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 vin. med torn i 2 vån.
GÅRD Stor trädgård med ekonomibyggnad.
BYGGNADSÅR Slutet av 1800-talet.
FÖRÄNDRING Renovering efter brand 1940. Exteriörens ursprungliga karaktär har bibehållits.
ÖVRIGT Gården används för närvarande för barnavård. Byggnaden med omgivande trädgård dominerar vägkorsning Örtagårdsgatan - Gamla Lundbygatan
REKOMMENDATION Bör bevaras. - Tomten bör ej ytterligare bebyggas.
20. FASTIGHET OLIVEDAL, stg 918
ADRESS Åbohusgatan
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 1/2 vån.
GÅRD Trädgård med uthus
BYGGNADSÅR Byggd i Bräcke på 1890-talet. Flyttad hit omkr. 1910.
FÖRÄNDRING Moderniserad invändigt på 1960-talet.
ÖVRIGT Väl bevarad exteriör med intressanta fasaddetaljer.
REKOMMENDATION Bör bevaras.
21. FASTIGHET OLIVERO, stg 917
ADRESS
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 1/2 vån
GÅRD Trädgård med litet uthus.
BYGGNADSÅR Slutet av 1800-talet. Ombyggt 1950.
FÖRÄNDRING Fullständig ombyggnad 1950. Fasaden reveterad.
ÖVRIGT Byggnaden har 1950-tals karaktär men ansluter genom sin skala och sitt läge till miljön.
REKOMMENDATION Bör om möjligt bevaras
22. FASTIGHET JOHANNEBERG, stg 6621
ADRESS Gamla Lundbygatan
HUSTYP Bostadshus av trä i 2 vån.
GÅRD Avgränsad med spjälstaket
BYGGNADSÅR 1867
FÖRÄNDRING Trol. påbyggt med en vån. omkr. 1900. Invändigt moderniserat.
ÖVRIGT Johanneberg ligger nära intill Nordhem och dessa bildar tillsammans en karakteristisk enhet.
REKOMMENDATION Bör bevaras.
23. FASTIGHET NORDHEM, stg 6623
ADRESS
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 1/2 vän.
GÅRD Liten smal trädgårdsremsa
BYGGNADSÅR 1884
FÖRÄNDRING Moderniserat invändigt 1958
ÖVRIGT Nordhem ligger nära intill Johanneberg och dessa bildar tillsammans en karakteristisk enhet.
REKOMMENDATION Bör bevaras.
24. FASTIGHET Obebyggd tomt - ANNEBERG stg 6620
ADRESS
TIDIGARE BEBYGGELSE På tomten stod tidigare ett bostadshus av trä i 1 1/2 vån. Det revs 1971.
ÖVRIGT Tomten är mycket liten samt avskuren av en väg. Den nu rivna byggnaden avgränsade i viss mån gaturummet mot norr.
REKOMMENDATION Tomten för liten att åter bebyggas.
25. FASTIGHET Obebyggd tomt - ANDERSBERG 3, stg 6619
ADRESS
TIDIGARE BEBYGGELSE På tomten stod tidigare ett bostadshus av trä i 1 1/2 vån. med frontespis och vissa tillbyggnader samt en ekonomibyggnad. Byggnaderna hade en mycket karakteristisk utformning.
ÖVRIGT De nu rivna byggnaderna hade stort värde för miljön genom att de avgränsade gaturummet från två håll och hade ett från Åbogårdsgatan väl synligt läge.
REKOMMENDATION Tomten kan eventuellt åter bebyggas.
26. FASTIGHET LYCKAN, stg 6622
ADRESS
HUSTYP Bostadshus av trä- i 1 1/2 vån.
GÅRD Trädgård med modernt uthus.
BYGGNADSÅR 1890-talet
FÖRÄNDRING Tillbyggt åt väster 1924, 1950 fullständig modernisering. Fasaden är klädd med plattor.
ÖVRIGT Byggnaden har förlorat sin ursprungliga karaktär men ansluter genom sin skala och sitt läge till miljön.
REKOMMENDATION Bör om möjligt bevaras.
27. FASTIGHET MATILDEBERG, stg 6617-18
ADRESS
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 1/2 vän.
GÅRD Öster om villan ekonomibyggnad av sten och trä.
BYGGNADSÅR 1890-talet
FÖRÄNDRING Den ursprungliga mansbyggnaden ombyggdes fullständigt 1940. Fasaden reveterades.
ÖVRIGT Bostadshuset har helt förlorat sin ursprungliga karaktär men ansluter genom sin skala och sitt läge till miljön. Ekonomibyggnaden har bevarat sin ursprungliga karaktär och utgör ett positivt inslag i miljön, trots att den inte längre har kontakt med bostadshus av äldre typ.
REKOMMENDATION Bostadshuset bör om möjligt bevaras. Ekonomibyggnaden bör bevaras.
28. FASTIGHET CARLSRO, stg 6616
ADRESS
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 1/2 vån.
GÅRD Trädgård
BYGGNADSÅR 1898
FÖRÄNDRING Moderniserat invändigt på 1960-talet. Väl bevarad exteriör.
ÖVRIGT Carlsro är beläget mitt för kyrkan nära Lunden. Dessa båda tomter har varit bebyggda på liknande sätt, åtminstone sedan slutet av 1700-talet. Byggnaderna har att mycket stort värde för miljön kring kyrkan och vägkorsningen.
REKOMMENDATION Bör bevaras.
29. FASTIGHET LUNDEN, stg 6615, 8260
ADRESS Gamla Lundbygatan
HUSTYP Bostadshus av trä i 1 vån. med veranda.
GÅRD På gården ekonomibyggnad av trä i 1 1/2 vån.
BYGGNADSÅR Bostadshuset omkr. 1820. Ekonomibyggnaden omkr. 1890.
FÖRÄNDRING Bostadshuset har vissa tillbyggnader.
ÖVRIGT Byggnaderna har en avgörande betydelse för miljön vid kyrkan och vägkorsningen. De formar gaturummet och framhäver genom sin skala kyrkobyggnaden.
REKOMMENDATION Bör bevaras.- Husen har stort värde ur kulturhistorisk synpunkt och ur miljösynpunkt. De är i relativt dåligt skick och bör snarast repareras.
30. FASTIGHET Obebyggd tomt - stg. 8707
ADRESS
TIDIGARE BEBYGGELSE Tomten utgjorde tidigare en del av en gårdsanläggning men har inte haft någon bebyggelse.
ÖVRIGT Tomten utgör i dag, ett icke vårdat, outnyttjat område.
REKOMMENDATION Tomten bör kunna bebyggas.
31. FASTIGHET FÖRSAMLINGSHEM - 24 kv. Kyrkosångaren I
ADRESS Åbogårdsgatan
HUSTYP Institutionsbyggnad av sten i 1-2 vån.
GÅRD Icke avgränsad tomt med P-platser.
BYGGNADSÅR 1967
FÖRÄNDRING Inga
ÖVRIGT Byggnaden har an höjd som ansluter till den äldre bebyggelsen. Volymen är främmande för miljön.
REKOMMENDATION Anpassningen till miljön bör kunna förbättras genom samordning, av markplaneringen på denna tomt och intilliggande tomter.
32. FASTIGHET KYRKBYHEMMET - 151 kv. Kyrkoherden 1
ADRESS
HUSTYP Institutionsbyggnad av sten i 2 vån.
GÅRD Gårdsplanen ansluter till Grönområde (nr 4 )
BYGGNADSÅR 1964
FÖRÄNDRING Inga
ÖVRIGT Byggnaden har en höjd som ansluter till den äldre bebyggelsen. Volymen är uppdelad så att den delvis

anpassats till den äldre bebyggelsen.

REKOMMENDATION Tomten skulle kunna anslutas bättre till angränsande tomt (nr 4).
33. FASTIGHET LÄNKARNAS HUS, 21 kv. Profeten, stg 6787
ADRESS Åbogårdsgatan
HUSTYP Institutionsbyggnad av sten i 2 vån.
GÅRD Ej avgränsad tomt, ovårdad mot gatan.
BYGGNADSÅR 1967
FÖRÄNDRING Inga
ÖVRIGT Byggnaden ligger på utsidan av byn och påverkar ej bymiljön.
REKOMMENDATION Tomtmarken mot gatan bör iordningställas.
34. FASTIGHET 21 kv. Profeten 7 o. 5
ADRESS Trekantsgatan 9 o. 5
HUSTYP Två villor av trä i 1 vån.
GÅRD Trädgård vid bensinstation.
BYGGNADSÅR Omkr. 1950
FÖRÄNDRING Inga
ÖVRIGT Byggnaderna har ett ofördelaktigt läge vid bensinstationen och Stålhandskegatan.
REKOMMENDATION Om bensinstationen flyttas kan byggnadernas situation förbättras.
35. FASTIGHET BENSINSTATION
ADRESS Trekantsgatan - Stålhandskegatan
HUSTYP Bensinstation med byggnad i 1 vån.
GÅRD Bensinstationen ligger i utkanten av byn men skymmer bebyggelsen utifrån.
REKOMMENDATION Bör om möjligt tas bort.
36. FASTIGHET ANDERSBERG, stg. 846 - 850
ADRESS Andersbergsgatan
HUSTYP Fyra bostadshus av trä i 1 1/2 vån.
GÅRD Trädgårdar.
BYGGNADSÅR 1800-talets slut
FÖRÄNDRING Tre hus starkt förändrade. Ett på stg 848 är väl bevarat.
ÖVRIGT Byggnaderna ligger utanför själva byn.
REKOMMENDATION Byggnaderna bör om möjligt bevaras och ges kontakt med den övriga bebyggelsen.
37. FASTIGHET KYRKBYSKOLAN, stg 8070 o. 6040 (a) stg 840 (b)
ADRESS Prästvägen
HUSTYP Två skolhus av trä i 1-2 vån.
GÅRD Två skolgårdar delade av Prästvägen.
BYGGNADSÅR 1879 (a) 1903 (b)
FÖRÄNDRING a. tillbyggt 1887
ÖVRIGT Skolan ligger utanför själva byn på f. d. Prästgårdens mark. Byggnaderna har en karakteristisk utformning.
REKOMMENDATION Skolan bör om möjligt bevaras och ges kontakt med den övriga bybebyggelsen.

 

Sammanfattning av bevaringsförslag.

Sammanfattningsvis kan följande bevaringsförslag framföras:

Lundby kyrkby med sin kulturhistoriskt värdefulla bebyggelse från medeltid till vår tid och med sin ännu levande miljö bevaras såsom helhet.

Då nu gällande stadsplaner inte möjliggör ett bevarande på sådant sätt måste ny stadsplan upprättas.

Kyrkbyn planeras så att den fungerar såsom ett levande område även i fortsättningen, exempelvis som kombinerat park- och bostadsområde.

Planeringen bör givetvis utgå från den nuvarande bykaraktären med det gamla vägsystemet, kyrkan och den oregelbundna bebyggelsen, men viss nybebyggelse och visst återställande av miljön blir nödvändigt.

Huvudparten av byggnaderna bevaras, det gamla vägsystemet bibehålles och återställes delvis, obebyggda tomter iordningställes såsom grönområde eller bebyggs, nödvändiga kompletteringar i bymiljön görs på ett sådant sätt att det nya anpassas till det äldre.

Göteborg i mars 1972.

Gudrun Lönnroth

 

Bilaga 2

TECKENFÖRKLARING TILL KARTAN (bilaga 3)

symbol - Medeltida kyrka Väl bevarad byggnad uppförd före 1930

symbol - Förändrad byggnad uppförd 1930

symbol - Byggnad uppförd efter 1940.

symbol - Byggnad riven efter 1965

symbol - Gamla vägsystemet.

  1. Kyrka
  2. f. d. Prästgården
  3. Putsegården
  4. f. d. Putsegården
  5. Andersro
  6. Betel
  7. Skomakaregården
  8. Halleberg
  9. Vikedal
  10. f. d. Pilegården
  11. f. d. Hallen
  12. Halleborg
  13. Dalhem
  14. Letsegården
  15. Hökegården II
  16. Hökegården I
  17. Högsbo
  18. Elim
  19. Åbohus
  20. Olivedal
  21. Olivero
  22. Johanneberg
  23. Nordhem
  24. f. d. Anneberg
  25. f. d. Andersberg 3
  26. Lyckan
  27. Matildeberg
  28. Carlsro
  29. Lunden
  30. Obebyggd tomt
  31. Församlingshem
  32. Kyrkbyhemmet
  33. Länkarnas hus
  34. Två villor
  35. Bensinstation
  36.  
  37. Kyrkbyskolan.


Har du synpunkter och kommentarer

Meddela dig då via

E-POST till GLIMTEN