lejonhus.jpg (43128 bytes)
© Bertil Magnusson

Huset är borta men kanske kände du
någon av dem som bodde där ?

Känner du till fakta om människorna som bodde i huset eller kan berätta om hur det var att bo så nära järnvägstrafiken med alla växlingsspåren är du välkommen att kontakta GLIMTEN.

Mina egna erfarenheter av Skansen Lejonet är begränsade även om jag passerat dess närhet många gånger. Särskilt minns jag min ungdoms dagliga cykelfärder från stadsdelen Gårda till arbetet på SKF. Då, i vänstertrafikens tidevarv strök min färd ofta förbi den ovanligt breda järnvägsövergången vid Olskrokstorget (där Tingstadstunnenln nu har sin nerfart). Några hundra meter senare passerades Olskrokens station som vid den tiden höll många rekord när det gällde godshantering. Stationen, som är riven sedan många år, låg så centralt och lättillgängligt att många föredrog den före "fraktgods och ilgods" utmed Mårten Krakowsgatan. De senare har också fått stryka på foten genom att godstransporterna på bil i dag dominerar.

Om kvällarna passerades åter den breda järnvägsövergången vid Olskrokstorget. Men i stället för att ta till vänster upp mot Skansen gick min färd åt alltid höger. Där färdades jag mellan enormt stora lager av kolhögar avsedda för att tillverka stadsgas och koks i det närbelägna GASVERKET. Målet var mitt brevduveslag som tillhörde Uddens brevduveklubb. Granne till Udden, skild av en liten bäck, var Kärralunds brevduveklubb. Spåren av allt detta liksom den populära "Uddens badplats" vid Säveån, är nu borta och har ersatts av ett stort hotell samt diverse verksamhet med anknytningt till "Partihallarna" som nu ligger där. (Om brevduvetiden kan du läsa HÄR ).

Sent på hösten 1999, en kall och blåsig dag, besökte jag för första gången Skansens Lejonets område. Att vandra runt den gamla fästningen och se vyerna mot Göta Älv, som tidigare bildade en sumpmark kallas "Gullbergs vass", efter den kände härföraren, gav många tankar och lockade till ett återbesök. Kanske blir det av redan i vår, när ljummare vindar smeker den gamla fästningen ?


Hjälp GLIMTEN med mer material

Sänd in bidrag i form av: Läsvärda artiklar, gjorda register, gamla bilder, tips, synpunkter, länkar till din hemsida mm

E-POST till GLIMTEN


Se statistik för GLIMTEN ? Klicka på ikonen nedan.


GLIMTEN
© Bertil Magnusson, Storskiftesvägen 3, 433 41 PARTILLE,
Tel +46 31 44 30 70

Läses bäst med version 4 eller senare
av Netscape Communicator eller MS Internet Explorer


KLICKA
på bilden t.v.

så kommer du till en artikel  om ett RALLARLAG som satt där för ca 100 år sedan


VILKA ÄR
PRÄSTERNA ?
 

kh1.jpg (11276 bytes)
Marelius
i Släp ?

kh2.jpg (9038 bytes)
Inget förslag


Artikeln om
Sveriges
järnvägar
finns kvar
HÄR


Artikeln om
TELEFONI
finns kvar
HÄR