glimten.gif (1697 bytes)

update.gif (1190 bytes)

innehall.gif (1177 bytes)

Gamla glimtar Nr 14

(Nr 1 1993)

Del II - Dragon Sven Sadelfast och hans ättlingar


Till del I (Sadelfastättlingar)

Sida 1 Bild på skuta: Så länge skutan kan gå ...
Skall vi låta otrevliga fakta komma i dagen ?
Sida 2 Från min sida sett, ledare: Ett exempel
Sida 3 Blandat: 1. DIS-MITT, 2. Släkthistoriskt FORUM dyrt att annonsera i
Sida 4 - Del I Skomakare P L Frennings brev till prosten i Torsby (O)
Sida 5 - Del I En dubbel Sadelfastättling, Uno Almgren, kyrkoherde i Halmstad
Sida 6 - Del I Dragon Sadelfast & hans ättlingar
Sida 8 - Del I Fortsättning på Sadelfast m bl a Skomakargården i Lundby (O)
Sida 10 - Del I Min släkt från Almekärrska gården av Steward Orvar Ahlborg
Andreas Gabrielssons barn födda i Guddeby, Kungälvs Ytterby 1845-1864
Sida 13 - Del I Johanna Blom
Sida 14 - Del I Med skeppare & sjömän i släkten
Sida 16 Vasa-tidens krigshjältar (II) Kagg och Horn
Sida 17 - Del I Johanna Blom - mer om henne och hennes ättlingar
Sida 18 Sifferlek med anor och anlag
Sida 19 Vilka är förnamnen - En jätte från Gotlland - Kunta Kinte en bluff ?
Sida 20 Tekniktips:Släkttavla skapad med DISGEN kompl. m scannade bilder

Sida 1

Så länge skutan kan gå ...

Evert Taubes rytmiskt dunkande text rinner osökt upp när man ser bilden av galeasen Don Carlos ovan. Skutans namn är måhända inspirerat av operan med samma namn ?

Hemmahamnen var på Fjällsholmen, som ligger inom Torsby pastorat i södra Bohuslän, och dess skeppare från byggnadsåret 1891 till 1915 var Axel Johansson. Han levde mellan 1857-1927.

Don Carlos får i övrigt bilda ouvertyren till några artiklar inne i tidningen om skeppare och sjömän med anknytning till samma trakt och närområde.

Den symboliska rubriken ovan kan leda tanken till GLIMTENs egen "seglats". Den känns i bland mödosam pga bristen på material från avlägsnare platser i vårt avlånga land.

Där kan DU som läsare göra en insats. Låt oss få ta del av dina resultat! För DU forskar väl inte enbart för att fylla byrålådan?


Skall vi låta otrevliga fakta komma i dagen?

Många släktforskare tycks vara rädda för att återge otrevliga fakta som kommer fram om anfäderna. Är det månne tron på arvssynden som får oss att känna skuld för fädernas missgärningar ?

Eller är det kanske rädslan för att själv bli betraktad som en individ med tvivelaktig genetisk utrustning ?

I detta nummer ger Redaktören sina belackare bränsle till brasan genom att återge ett för sin anfader mycket misskrediterande brev. Red försöker också "matematiskt" bevisa att det inte är så farligt genom att ge exempel på hur samme anfader i "dubbel upplaga", via kusingifte, ger upphov till högst förtjänstfulla medborgare.


Sida 2

Från min sida sett (ledare)

Ett exempel

Det nummer du nu håller i din hand skall ses som ett exempel på vad en släktforskare kan åstadkomma med en scanner, en dator, lämliga program och en portion kunskap om sin släkt. Kanske också lite tur samt goda kontakter med de som har intressant material.

Avsikten är också att visa, att man inte behöver gräva sig ner i medeltidsgenealogi för att hitta fängslande människoöden.

Jag har själv bara gått sex generationer tillbaks och vänt där för att utforska ättlingarna till en person som dog 1837 - alltså för ca 155 år sedan

Genom mitt engagemang för att sprida min egen förtjusning över datorns nyttighet och därmed följande föreningsarbete - som nu är brutet - har jag bara lyckats skumma ytan av den släkt som fångat mitt intresse.

Ändå tror jag att du efter att ha tagit del av innehållet håller med om att resultatet är fängslande och kanske kan inspirera dig själv att göra något liknande - eller ännu bättre. Du ser säkert även, liksom jag, hur mycket mer som finns att utreda och berätta om, för att kunna ge en fullvärdig personhistorisk skildring av alla de individer som här nämns med några korta rader.

Kanske störs du av att innehållet envist hakar sig fast vid samma släkt - som läsare har du ju rätt att vänta dig en mera blandad kompott där du möjligen kan hitta något som berör din egen släkt.

Förlåt mig då för denna gång. Jag har rätt många Sadelfastättlingar som regelbundet läser GLIMTEN (fler är välkomna) och jag har tidigare lovat dem en utförlig redogörelse. Materialets rikedom på bilder gör att det snart krävs att det återges i bokform, men före det vill jag hinna få möjlighet att följa upp många av de uppslag som är outredda.

För tidningens del har jag snart tömt mina resurser och kanske blir de tre följande numren de sista av tidningen. Dvs om inte läsarna på ett mera aktivt sätt hjälper mig att fylla tidningen med bilder och berättelser som de har utformat om sin släkt. GLIMTEN som inte längre representerar någon förening måste ändå helt förlita sig till sina läsares bidrag - alltså inte bara pengar utan artiklar och debattinlägg, annars har tidningen inget berättigande.

Som jag befarade sjönk upplagan vid årsskiftet - det har ju gått troll i att spara - även om prenumerationen inte kostar mer än några timmars parkering i en storstad. Många av de förlorade återvänder säkert då jag påminner dem. Tyvärr kostar det i dag väldigt mycket att påminna. De höga portoavgifterna plus andra kostnader gör att man inte kan sända ut gratisexemplar i hopp om att få nya prenumeranter eller gamla åter.

Där kan du själv bli ett strålande exempel genom att visa tidningen för dina kamrater och uppmana dem att prenumerera. Som jag tidigare påpekat är det även viktigt att få biblioteken att prenumerera och därmed utöka läsarna.

Det finns över 300 tänkbara bibliotek som jag flera gånger uppvaktat med gratisexemplar till stor kostnad men med klent resultat. Om jag bara hade lyckats få dem att prenumerera skulle det ge en god bas för GLIMTENs fortbestånd. Du kan hjälpa mig att påverka bibliotekarierna att "ta hem" tidningen via Bibliotekstjänst datasystem "Burken". Fråga efter GLIMTEN på ditt bibliotek. Be även din släktforskarförening att prenumerera. Tyvärr kan jag inte enbart byta tidning med dem. Det ger bara utgifter och inga inkomster.

Nu kan ju det klena prenumerationsresultatet bero på produkten - att den är dålig - men jag får så mycket uppskattande meddelande så jag vill ändå tro att mina provexemplar drunknar i reklamen från de stora förlagen, och dem är det omöjligt att tävla med.

Hör gärna av dig med synpunkter på detta nummer. Till exempel:

  • Tycker du om att se många bilder ? Vill du ha mer tekniktips ?
  • Vill du ha hjälp med att få scannat dina egna bilder ?
  • Har du uppslag till ett bra debattämne?

Sida 3

Blandat

DIS-MITT

är en ny regional förening bildad vid ett möte i KFUM Sundsvall den 15 nov. 1992 och som närmast är avsedd för XYZ-länen men även för alla andra DIS-medlemmar. Syftet är att ge datorhjälp i släktforskningen och regionalt avlasta DIS. Till ordf utsågs Bernth Lindfors, Njurunda, som kan nås per tel 060-31534.

Meddelandet ovan gläder Red som 1987 själv startade den första regionalföreningen, nämligen DIS-VÄST.

Nya regionalföreningarna SYD och MITT skulle varit 5 år gamla nu om styrelsekamraterna i DIS följt mitt förslag att då, 1988, ta initiativet till att starta dem - medlemmar i regionerna fanns i tillräckligt antal redan då.

Vi hoppas nu att utvecklingen leder till självständiga föreningar som kan stimulera varandra genom ett gott samarbete, gärna lett av DIS i en mindre centralistisk anda. Det skulle alla vinna på.

***

Släkthistoriskt FORUM dyrt att annonsera i

Olof Brattö, som nyligen utkom med sin fina bok "Personnamn i Bohuslän" bad mig hjälpa honom att marknadsföra boken för att få tid till del II och III, som han arbetar med. Efter att tidigare ha hjälpt Olle med det datatekniska ville jag gärna fortsätta att hjälpa.

- Men huh vad dyrt. En kvarts sida i ShF kostar inte långt från tusenlappen. Med tanke på att man säkert behöver upprepa annonsen många gånger innan upplagan är placerad, blir det dyrt.

En kulturarbetare som professor Olof Brattö som ideellt ägnat flera års forskning med att undersöka över sextio tusen Bohuslänska namn och under resans gång avverkat två datorutrustningar som kostat mycket pengar och dessutom betalat över trettio tusen kronor för tryckningen av sitt alster borde få ett kraftigt reducerat pris när han vill ge information om dess existens - tyckte jag.

Jag gav därför redaktören Elisabeth Thorsell ett sådant förslag. I sin tur tog hon upp det med kassaförvaltaren Carl Szabad som sa blankt NEJ.

Vad skall vi ha ett förbund till som inte på ett generöst sätt tar vara på och informerar om vad enskilda forskare och individer gör?

Förgäves har jag tidigare försökt få en ändring till stånd. Jag lade ner flera dagars arbete på ett remissyttrande om förbundets ställning i datafrågor (för några år sedan) helt utan respons eller synbart resultat från förbundet.

Förbundet vill ha fler stödjande medlemmar men struntar totalt i dem om de inte samtidigt representerar en förening vid dess stämma.

Här behövs en stadgeändring!

Att ShF tar höga annonsavgifter av de som säljer mikrokortsläsare, datorutrustning, program mm till höga priser kan jag förstå - men när priset är 150 kr för en bok (självkostnad i stort sett) som vänder sig till en mycket smal grupp som är intresserade av namnforskning (som är intressantare än det låter) då undrar man!

I Thorsells svarsbrev begärdes ett exemplar som man (av nåd?) möjligen kunde tänka sig recensera. Huh!

Ett trist konstaterande efter att annars ha sett en bättring hos ShF - men förbundet kan väl ändrar sig till det bättre även i denna sak - hoppas jag.

Du som vill hjälpa Olof Brattö att inom din förening ge information om den ytterst fina boken "Personnamn i Bohuslän Del I: År 1300-1700" hör av dig till GLIMTEN. Priset är 150 kr.

Olof Brattö har lovat att som tack ge artikelbidrag till din förenings tidning. Du kan också beställa boken per post eller telefon, från

Fosforos Bokhandel, Ashebergsg. 11, 411 27 Göteborg.Tel 031 117443.

***

PS - ny Sadelfastättling född

Söndagen den 14 mars, just som Red kämpar med den sista sidan av tidningen ringer telefonen. Det glada meddelandet kommer att min hustru och jag blivit mormor och morfar för tredje gången. Allra gladast är Julia, sex år och Ellen, fyra år, som nu fått den lillasyster de väntat på så länge.

Det blir att sätta sig med Disgen-programmet och mata in den lyckliga tilldragelsen. Vad hon heter? -Ja det kommer kanske någon framtida släktforskare att tala om.

-Jag vet det inte - inte ännu i alla fall.(Nu 1997 kan det avslöjas, Fanny heter det nu 4-åriga barnet.)

Fanny fick hon heta och så här såg hon ut lite senare

Omslagsbilden

av denen vackra galeasen Don Carlos har Hans Lidhall i Sjöhåla, Harestad bidragit med.
Han skriver:

"Min farfar hette Axel Johansson och var skeppare från byggnadsåret 1891 till 1915. Han var född 1857 på Fjällsholmen och dog i Sjöhåla 1927. Under sin tid som skeppare seglade man med zinkmalm från Åmmeberg vid Askersund till Göteborg för det belgiska gruvföretaget Vielle Montagne. Returfrakten från Göteborg var ofta stenkol, men även annat gods.

Under åren 1915 till 1934 ägdes skutn av Harald Giöbel, hemorten var då Harge vid Vättern. Somrarna 1921 och 1922 deltog hon i bärgningen av passagerarfartyget "Per Brahe", som 1918 sjönk utanför Hästholmen och då konstnären John Baur omkom.

Don Carlos hade senare flera ägare och slutade som vågbrytare utanför Trellevarvet på Kållandsö vid Vänern."


Sida 16

VASA-tidens
krigshjältar

Del II

Kagg och Horn

av Gunnel Mattson, Särö

Lars Kaggsgatan började utläggas från Gamlestadstorg år 1918, senare sträckning ända fram till Kviberg. Ett tag var den genomfartsgata till Kortedalavägen men blev så småningom avstängd vid Skaragatan.

Namngivaren till gatan, Lars Kagg, föddes 1595 på Källstorps gård i Västergötland, tillhörde en gammal svensk-finsk adelssläkt. Lars Kagg kom som 14-åring till Karl IX:s hov och fick en liknande bana som de andra krigshjältarna. Han blev god vän med Gustav Adolf, fick lära sig krigföring i Holland (Oranien) och kom sedan ut i kriget, först som generallöjtnant under Banér, sedan som överste för Östgötaregementet. Han var med Gustav Adolf i Tyskland 1630, utmärkte sig vid flera tillfällen och var vid kungens död 1632 kommendant i Magdeburg.

SÅRAD OCH HEMSKICKAD
Kagg blev därefter överste vid Livregementet och var med i strider vid Hameln, Oldendorf och Regensburg, innan han blev sårad och hemskickad.

Efter tillfrisknandet blev Kagg riksråd och "satte med outtröttligt nit det inhemska försvaret i förträffligt stånd till danska kriget 1643-45". (Ur Nordisk Familjebok.)

1644 var han Gustaf Horns närmaste man vid fälttåget i Skåne och 1645 kämpade han tillsammans med Harald Stake mot norrmän och danskar här i Gamlestadstrakten.

Klas Jonson omtalar i sin bok "Glömda segrare" att Lars Kagg år 1644 hade infunnit sig i Göteborg tillsammans med Per Brahe, då läget syntes hotat, och året efter hade Kagg fått det personliga överinseendet över krigföringen i hela Västergötland. Under honom ledde Stake försvaret av Götaälvområdet, från Vänersborgstrakten ner till Hallandsgränsen.

Harald Stake hade lett olika krigsoperationer i Göteborgstrakten hela 1645 mot de danska härförarna Krabbe (med danska krigare) och Sehestad (med norska krigare). I juli hade Kagg varit här och inspekterat, men klagat över att hans forna blessyrer i huvudet inte tillät honom att rida. Men när stridshändelserna drog ihop sig mot Gamlestadsbro i början av augusti hade Kagg, trots allt, förenat sig med Stake och övertagit högsta befälet. Sehestad hade kommit från Bohus och gått över älven vid Skårdal och Lärje, och en överste Taylor hade beordrats vidare med 1 100 man mot Nya Lödöse.

Efter att ha utkämpat en strid mot Krabbe vid Ranängen hade Harald Stake förskansat sig på Säveåns södra strand vid Gamlestadsbro. 4-6 augusti står det strider som beskrivs så här: "Sköto uppå varandra intill aftonen, då fienden kyrkan kvitterade och lät i brand sticka. Uti varande skjutning blev allenast en soldat dödsskjuten och några få sårade. På fiendens sida en stor del döda och sårade".

NYA LÖDÖSE ÖVERGIVEN
Nya Lödöse (Gamlestaden) var vid denna tidpunkt övergiven för den nya staden Göteborg, enbart en del förfallna hus fanns kvar samt en del trädgårdar, varav en del fortfarande var skötta, andra igenvuxna. Kyrkan som omtalas var mycket förfallen, men hade ändå tjänat som skydd för fienden, liksom de forna jordvallarna gav betäckning på båda sidor om Säveån. Den 5 augusti hade en svensk styrka gått över Gamlestadsbro och även norrifrån tillstötte svenskar, och så här blev resultatet, enligt en rapport: "Först afslog de ryttare och dragone troupper, som hade förvachten wed gamble staden, sedan fiendens fotfolck, så mycket som på Lärgie huus (Lärjeholm) och inom stacketet i trädgården var inlagt, så at hvad som icke blef nederhugget, det jagades och fördräncktes i älfven."

DREV FIENDEN I ÄLVEN
Efter detta anlände Lars Kagg med sin styrka och "förlöpte det åther en skarp action, så att fienden måste taga till flychten och salvera sig under styckena aff Bohus, trängdes och i största confusion (förvirring) i älfven jagades, at samme flycktige hafva med prommer och båthar måst låta opfiska sig".

Med andra ord, svenskarna gick segrande fram och fördrev fienden till Bohus, som var norskt. Men striderna hade varit hårda under flera dagar och när Sehested förstod att slaget var förlorat, omtalas det, började han ge order om att skjuta de egna, som inte höll stånd mot svenskarna. Kagg och Stake tyckte sig också ha anledning "att hugge en dhell för hufvudet" bland sina män, så det var hårda bud för de stackars krigarna på båda håll.

Efter Freden i Brömsebro 1648 utnämndes Lars Kagg till fältmarskalk. På grund av sjukdom deltog han inte i strider igen förrän 1659 då han var med om ett anfall mot Fredrikshald, där han måste retirera. Samma år valdes Kagg till riksmarsk och riksförmyndare. Friherre blev han 1651 och greve 1653. Han dog i Stockholm 1661.

HORNSGATAN
tillhör den grupp av gator som lades ut år 1894. Gatan sträcker sig från Säve Strandgata upp till Holländareplatsen och utefter ena sidan växte det första kvarteret i Gamlestaden, Abborren, upp. Vid den andra sidan anlades sedan SKF:s fabriksbyggnader upp emot Artillerigatan.

Husen utefter Hornsgatans andra del emellan Artillerigatan och Holländareplatsen byggdes strax efter Abborren och är sig väl ganska lika än i dag, även om butikerna och butiksägarna växlat en del.

Ännu en av Gustav II Adolfs krigare och statsmän har antagligen givit Hornsgatan sitt namn, nämligen Gustaf Horn. Precis som Banér och Brahe blev Horn i unga år hovman hos konungen, och efter utbildning i den högre krigskonsten i Holland blev han överste för Norrlands regemente år 1621. Horn deltog jämte Jacob de la Gardie med framgång i livländska fälttåget, och blev därefter 1625 utnämnd till riksråd samt år 1628 till överbefälhavare över trupperna i Livland. Han visade stor fältherreskicklighet och blev kallad till kungen i Tyskland, där Horn vid slaget vid Breitenfeld visade stor rådighet och utan att förivra sig lyckades uppehålla Tillys här till dess konungen hann komma till undsättning.

KRIGSFÅNGE I SJU ÅR
Efter diverse andra krigsäventyr blev Gustaf Horn tillfångatagen vid ett slag i Nördlingen och satt som krigsfånge i sju år. Han blev därefter utväxlad mot tre generaler från fiendesidan och efter hemkomsten till Sverige blev Horn vicepresident i Krigskollegium. Av drottning Kristina utnämndes han till greve och fick finländska Björneborg till grevskap, förut hade han fått Marienburg i Livland till friherreskap.

1652 utnämndes Horn till generalguvernör i Livland, men lämnade Livland 1653 för att övertaga presidentposten i Krigskollegium. Gustaf Horn kunde kanske inte mäta sig med Banér i genialitet, men han var en av de bästa fältherrarna under 30-åriga kriget och uppskattades till fullo av Gustav Adolf. Horns styrka låg framför allt i försvaret, inte så mycket i anfallet. Han fick både vänners och fienders aktning för sitt stora kunnande, och för sin ädla karaktär.

Gustaf Horn föddes 1592 på Örbyhus och dog 1657 i Skara.


Sida 18

Sifferlek
med anor och anlag

Alla har väl hört historien om den lycklige som av en mäktig härskare fick önska sig ett sädeskorn på schackspelets första ruta, två på den andra rutan, 4 på den tredje etc.

Naturens princip att försäkra sig om att det genetiska arvet har en så bred bas som möjligt, för de flesta levande arterna, innebär att två individer måste mötas och förenas för att ge upphov till en ny generation. Därmed växer antalet anor, om man bortser från det vi kallar anförluster, med samma hastighet som antalet korn på schackbrädan. Som alla kan se i kolumnen längst till höger på denna sida blir det snart mycket stora tal.

Om vi dessutom antar att varje generation svarar för ca 30 år kan vi minska innevarande år, 1993 med detta tal enl. Kol.1. Det visar sig då att schackbrädans 64 rutor inte räcker för att föra oss till ÅR NOLL även om vi kommer ganska nära.

När man tänker på att de höga talen för antalet anfäder endast är relaterade till en enda individ förstår vi hur nära släkt vi är allesamman. Likt luftbubblor i en häftigt kokande gröt stiger individerna fram i historien, för ett mycket kort ögonblick, innan de lika snabbt försvinner.

Från detta filosofiska grötperspektiv förundras man över att så många i sin mest "uppösta" fas ändå yvs över sin egenart och därmed orsakar trätor, sorg mm och i värsta fall krig och annat elände, allt för prestigens skull.

Har du ett kalkylprogram av något slag kan du själv enkelt framställa liknande exempel.

För Kol. 1 (t.h) gäller att skriva in ett värde i en cell, t ex "1993". I cellen under skriver du in en formel som säger att "värdet" i denna är lika med cellen närmast över, minus (-) 30.

Kopiera sedan formeln 62 celler nedåt.

I Kol 2. matar man in en "0" i första cellen. I cellen under matas en formel in som säger att värdet är lika med cellen över plus (+) 1. Även denna formel kopieras nedåt i 62 celler.

Kol 3. I översta cellen matas in en "1". Formeln i cellen under anger att cellen är lika med den närmast övre multiplicerat (*) med 2. Även denna formel kopieras nedåt i 62 celler. Man bör dock först ändra kolumnen bredd så den rymmer minst 20 tecken. I vissa program, t ex Excel, måste man bl a ange "Formatat"/"Number" så utskriften blir som man önskar.

Längre ner ser du en annan intressant tabell

År Gen. Antal anor per generation
-30 Nr  
     
1993 0 1
1963 1 2
1933 2 4
1903 3 8
1873 4 16
1843 5 32
1813 6 64
1783 7 128
1753 8 256
1723 9 512
1693 10 1024
1663 11 2048
1633 12 4096
1603 13 8192
1573 14 16384
1543 15 32768
1513 16 65536
1483 17 131072
1453 18 262144
1423 19 524288
1393 20 1048576
1363 21 2097152
1333 22 4194304
1303 23 8388608
1273 24 16777216
1243 25 33554432
1213 26 67108864
1183 27 134217728
1153 28 268435456
1123 29 536870912
1093 30 1073741824
1063 31 2147483648
1033 32 4294967296
1003 33 8589934592
973 34 17179869184
943 35 34359738368
913 36 68719476736
883 37 137438953472
853 38 274877906944
823 39 549755813888
793 40 1099511627776
763 41 2199023255552
733 42 4398046511104
703 43 8796093022208
673 44 17592186044416
643 45 35184372088832
613 46 70368744177664
583 47 140737488355328
553 48 281474976710656
523 49 562949953421312
493 50 1125899906842620
463 51 2251799813685250
433 52 4503599627370500
403 53 9007199254740990
373 54 18014398509482000
343 55 36028797018964000
313 56 72057594037927900
283 57 144115188075856000
253 58 288230376151712000
223 59 576460752303423000
193 60 1152921504606850000
163 61 2305843009213690000
133 62 4611686018427390000
103 63 9223372036854780000
Man kan också
vända på siffervärdena och göra dem mindre. Om en individ representerar sina anor till hundra procent så kan vi räkna med att föräldrarna svarar för 50% vardera, mor- och farföräldrarna för 25% osv. Efter endast 6 generationer är vi nere i drygt 3%.

Nu hävdar dock en del att vi från modern ärver något mer än från fadern. Kanske i relationerna 52% mot 48% beroende på att den kvinnliga X-kromosomen är större och innehåller fler anlag än mannens Y-kromosom.

Hur som helst tycker jag att vi i denna tankelek kan räkna med 50-50.

Resultatet av att ständigt dividera med "2" visas i tabellen till höger

Gen nr. AN-Del i %
1 100 %
2 50 %
3 25 %
4 12,5 %
5 6,25 %
6 3,125 %
7 1,563 %
8 0,781 %
9 0,391 %
10 0,195 %
11 0,098 %

Lycka till att leka och filosofera över de märkliga principer som naturen skapat för att bevara våra arters mångfald och anlag.

Och så till sist! Förhäv dig inte över några "fina" anor! - Tag inte heller på dig "skulden" för någon "skurk".

Anornas för och nackdelar delas av de flesta av dina medmänniskor. Tycker du att du haft tur i det genetiska lotteriet? Det beror inte på dig. Hjälp därför de mindre lyckligt lottade!



Sida 19

Vilka är förnamnen

Släktforskare brukar vara duktiga på att tolka namn. Kan du ge rätt svar på följande frågor?
Det är uttalet som gäller och inte stavningen.
Rätt svar finner du sist i detta nummer.

  1. Kan han slå på ett snöre
  2. Där är hans arm fäst på kroppen
  3. Ser han på Skansen
  4. Finner han fågelägg i
  5. Så mycket pengar har hon när hon är pank
  6. Har hon sin lediga fredag
  7. Äter han till frukost
  8. Kan hon säkert inte dessa svåra uppgifter
  9. Har han vid en landsväg
  10. Kan hon kanske gå på
  11. Vet hon att fåren är före klippning
  12. Tycker han är otäckt när det gör under oväder
  13. Tycker hon om sina saker, att de är
  14. Ser han med barr i skogen
  15. Gjorde hon när hennes gamla kom bort
  16. Möter hon i Tallin
  17. Anser hon orden elever och beteende vara
  18. Har han längst ner på sina slitna jeans
  19. Säger hon uppskattande om en apelsindryck
  20. Kan han stort förtroende
  21. Tar han på Gotland till sin mineralsamling
  22. Är han till sin syster

Gustaf Edman med familj

EN JÄTTE FRÅN GOTLAND

Bilden av "jätten" fann jag bland min mosters efterlämnade handlingar för en del år sedan.

Göteborgs-Posten publicerade två annorlunda bilder av honom den 7 mars 1991. Där fick jag också veta att det var den "störste svensken som skådats". Hans namn var Gustaf Edman och han var född 1882 i Bors på Gotland.

Från hjässan till tårna mätte han 242 cm och hans kroppsvikt var 230 kg. Hans famnmått var 285 cm och han hade en enorm aptit och åt som en oxe. Skostorleken var 56. Folk blev rädda då de såg honom men Edman var en snäll person. Hans krafter var så enorma att han endast tog i hand fyra gånger. Alltid med svåra skador som följd.

Föräldrarna kunde inte förstå varför de fick en sådan välväxt son. Han var stor redan vid 12-13 år.

Edman bodde senare i Oskarshamn många år. Han gifte sig med Anna Persson från Brunflo i Värmland. De fick en son i normal storlek och han levde till omkr. 1987.

Jätten Edman livnärde sig på marknader och cirkusar där han gjorde kraftprov med hästskor och tyngder

Hembygdsforskaren Artur Redborn i Långemåla, Ruda, i Småland har forskat mycket kring Edman, uppger GP och berättar vidare en del märkliga historier om honom.

Jätten Edmans liv blev kort. Han dog redan 1912 av tyfus, under en turne i Finland. Många av hans föremål som säng, stolar, skor mm finns i Bötterums hembygdsgård i Långemåla.

GP avslutar med att berätta att historiens längsta person enligt Guinnes Rekordbok är Robert Pershing Wadlow, född 1918 i Alton, Illinois, USA, död 1940 i Manister, Michigan, USA. Två läkare mätte honom till 272 cm.

Han vägde 21 år gammal 223 kg. Vid fem års ålder var han 163 cm och vägde 48 kg. Nio år gammal 189 cm och 82 kg.

Som släktforskare undrar man om det finns fler ovanligheter att rapportera om. Meddela dem gärna. Red


Kunta Kinte en bluff ?

När författaren till "Rötter", Alex Haleys dog hyllade en del släktforskartidningar honom för hans insats. Och visst bidrog han till att många började släktforska. Redan 1978 åtaldes han för att ha stulit 80 sidor ur Harold Courlanders roman "The African" från 1967. En undersökning av hans efterlämnade papper blir ett dråpslag mot den afro-amerikanska kulturen uppges det i en artikel i GP som oberopar en artikel i Sunday Times (som publiceras i original i Village Voice) där det sägs att det mest anmärkningsvärda inte är Haleys historiförfalskning utan att hans berättelse har skyddats av en rad ansedda "politiskt korrekta"personer.

Den trista historien är onödig. Det håller nog många med om som studerat "verkligheten som överträffar dikten".

Reds lilla historia om Sadelfasts ättlingar antyder väl att det är fullständigt onödigt att bluffa. Sanningen räcker gott!


Sida 20

Tekniktips:

Släktskapstavla skapad med Disgen
kompletterad med scannade bilder

visas ev. senare


Svar till Vilka är förnamnen på sid 19

  1. Knut

  2. Axel

  3. Björn

  4. Bo

  5. Inga

  6. Frida

  7. Teofil

  8. Klara

  9. Botvid

  10. Lina

  11. Ulrika

  12. Oskar

  13. Fina

  14. Enar

  15. Fanny

  16. Ester

  17. Erika

  18. Frans

  19. Josefin

  20. Inge

  21. Östen

  22. Bror